Сівохо: Ми маємо змінити риторику стосовно Донбасу і перестати використовувати штампи "сєпари – укри"

Сівохо: Найголовніше – це бажання повернути не тільки території, але і людей
Фото: Сергей Сивохо / Facebook

Як зазначив радник секретаря Ради національної безпеки і оборони з питань реінтеграції та відновлення Донбасу Сергій Сівохо, у питаннях інформаційної політики щодо сходу України "час виправляти помилки, вибачати і просити вибачення".

Україна має змінити риторику стосовно жителів Донбасу, заявив у інтерв'ю "Укрінформу", опублікованому 19 листопада, радник секретаря Ради національної безпеки і оборони України з питань реінтеграції та відновлення Донбасу Сергій Сівохо.

"За останні п'ять років стільки всього було сказано і не сказано, зроблено не так або у принципі не зроблено, що настав час виправляти помилки, вибачати та просити вибачення. І, звичайно, настав час розмовляти з людьми, які живуть на підконтрольних територіях. Це наші люди, вони – громадяни України, і ми маємо навчитися їх слухати і переконувати. Нам є що їм сказати. Але спочатку ми маємо змінити "понятійний апарат", сформований пропагандою за п'ять років, змінити риторику і перестати використовувати штампи "свої – чужі", "сєпари – укри". Навіть на словах ми маємо не розпалювати війну, а заліковувати рани. Ми хочемо і будемо шукати спільні інтереси і точки дотику, а реалізовувати це будемо через інформаційну політику і культурне зближення. Уже скоро ви побачите самі, про які проєкти я кажу", сказав Сівохо.

За його словами, "найголовніше – це бажання повернути не тільки території, але і людей".

"Хоча у цих людей часто інші цінності, і на багато речей вони дивляться по-іншому, але це наші люди! Моя думка – тільки так ми зможемо повернути Донбас і людей, які проживають на підконтрольних територіях", – додав радник секретаря РНБО.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.

30 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що в країні має з'явитися державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу і Криму.

Сівохо заявив, що його команда працює над створенням Національної платформи примирення та єдності.