"Слідство.Інфо" з'ясувало, що партію "Слуга народу" постійно фінансують 30 фізичних осіб

Партія має таку саму назву, як серіал, головну роль у якому зіграв Зеленський
Фото: Команда Зеленського / Facebook

У першому кварталі 2019 року громадяни України переказали партії "Слуга народу" 27 млн грн, причому перекази робили одні й ті самі люди, розбиваючи платіж на кілька частин. Про це йдеться в публікації сайта "Слідство.Інфо".

Громадяни України в першому кварталі 2019 року надали партії "Слуга народу" фінансову підтримку на суму майже 27 млн грн, ще 2 млн грн заплатила громадська організація. Про це з посиланням на звіт партії на порталі Національного агентства з питань запобігання корупції пише сайт "Слідство.Інфо".

Журналісти проаналізували структуру надходжень від приватних осіб. Виявилося, що перекази на рахунок "Слуги народу" здійснювали одні й ті самі 30 осіб.

"Дивує загальна тенденція: ті самі люди в один день робили по два-три платежі, а через якийсь час повторювали перекази. Наприклад, киянин Андрій Рубашка кількома переказами заплатив партії 1,6 млн грн, стільки ж "скинув" і Олег Паньків, а Катерина Кириченко з Чернігова віддала майже 1,3 млн грн", – ідеться в публікації.

Олена Кострійчук, керівник організації "Ліга волонтерів", яка також стала спонсором "Слуги народу", переказ 2 млн грн прокоментувати не змогла.

"Мені потрібно уточнити в бухгалтерії, я такого просто не знаю. Я не зможу дати вичерпну інформацію. Мені треба йти у фінансовий відділ і розбиратися з тим питанням", – сказала вона.

Партія "Слуга народу" раніше мала назву "Партія рішучих змін". Її заснували у квітні 2016 року, із грудня 2017 року її очолив Іван Баканов, тепер – заступник голови Служби безпеки України. 27 травня 2019 року новим керівником партії став Дмитро Разумков. Назва партії збігається з назвою телесеріалу, головну роль у якому виконав нинішній президент України Володимир Зеленський.

Згідно з проведеним у травні опитуванням Центру "Соціальний моніторинг" та Інституту соцдосліджень імені Яременка, 39,9% респондентів, які мають намір брати участь у парламентських виборах, готові віддати голос за партію "Слуга народу".