Справа Мазура перебуває в підвішеному стані – Дещиця

Дещиця (на фото): Це дало Мазуру можливість легально повернутися в Україну
Фото: Andrii Deshchytsia / Facebook

Інтерпол заблокував до з'ясування обставин справу заступника глави партії УНА-УНСО Ігоря Мазура (Тополі), який 13 листопада повернувся в Україну після затримання польськими прикордонниками на запит Росії, розповів посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Інтерпол не закрив справу заступника глави партії УНА-УНСО Ігоря Мазура (Тополі), який напередодні повернувся в Україну після затримання польськими прикордонниками, однак заблокував її. Про це посол України в Польщі Андрій Дещиця розповів 14 листопада у коментарі "Укрінформу".

"Подача нашою стороною документів до Інтерполу і факт, що з вечора 12 листопада статус Ігоря Мазура в системі Інтерполу був заблокований до з'ясування обставин, означали, що він не переслідується, а його справа перебуває в підвішеному стані, вона вивчається. Це дало йому можливість легально повернутися в Україну", – повідомив Дещиця.

Він пояснив, що Україна зараз переконує Польщу в тому, що справа проти Мазура сфабрикована Росією.

Виїзд активіста в Україну ще не означає припинення розслідування – остаточне рішення ухвалюватиме Окружна прокуратура Любліна, яка надіслала РФ запит на документи щодо Мазура, зазначив посол.

"Лише прокурор може прийняти рішення, розвивати цю справу далі і передавати матеріали до суду чи ні", – підсумував Дещиця.

9 листопада польські прикордонники затримали Мазура в пункті пропуску "Дорогуськ" на запит РФ. У Польщу він прямував на запрошення віцеспікерки Сейму Беати Мазурек, стверджують в УНА-УНСО. У Росії розшукують Мазура у зв'язку з війною в Чечні. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, коментуючи затримання Мазура, заявив, що РФ використовує Інтерпол для політично мотивованих переслідувань українців.

Віцеспікерка Сейму Польщі Малгожата Госевська заявила, що затримання Мазура – виключно технічне виконання Польщею міжнародних зобов'язань. За її словами, для українця "дорога в Росію не відкрита".

У МВС України повідомили, що Мазура затримали в Польщі за циркулярним повідомленням, а не за червоною карткою Інтерполу; отже, не виключено, що про його поїздку заздалегідь знали у РФ.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що польська влада з'ясовуватиме, чи не було зловживань у питанні занесення до бази розшуку Інтерполу даних Мазура.

10 листопада українця допитали у прокуратурі, після чого віддали на поруки українському консулу в Любліні Василю Павлюку.

11 листопада керівник українського бюро Інтерполу Василь Неволя в коментарі виданню "ГОРДОН" заявив, що Росії, найімовірніше, відмовлять у задоволенні запиту щодо Мазура. 13 листопада Мазур повернувся в Україну, а сьогодні знову вийшов на роботу в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини.