Справа Шеремета. Суд знову переніс розгляд скарги на арешт Антоненка

Засідання у справі Антоненка призначили на 11.30 10 січня
Фото: ЕРА

Суд переніс розгляд апеляційної скарги на тримання під вартою військовослужбовця Сил спецоперацій Збройних сил України, музиканта Андрія Антоненка (Riffmaster), якого підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, щоб він зміг особисто взяти участь у засіданні. Сьогодні він був в ізоляторі тимчасового тримання, комунікацію з підозрюваним організували за допомогою відеоконференцзв'язку.

Київський апеляційний суд переніс розгляд апеляційної скарги на тримання під вартою військовослужбовця Сил спецоперацій Збройних сил України, музиканта Андрія Антоненка (Riffmaster), якого підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, повідомляє 8 січня УНІАН.

Антоненко брав участь у засіданні за допомогою відеоконференцзв'язку з ізолятора тимчасового тримання.

На початку судового засідання адвокат Віталій Галенченко заявив про відвід двох суддів із колегії – Тетяни Фрич та Юрія Сливи. Адвокат мотивував це тим, що вони розглядали апеляційну скаргу захисників іншої підозрюваної у справі (дитячої хірургині та волонтерки Юлії Кузьменко) і ухваленим рішенням про залишення її під вартою вже висловили свою позицію у справі. Однак у їх відводі відмовили.

Окрім того, адвокати подали клопотання про доправлення Антоненка до зали судових засідань через те, що їм незручно спілкуватися з ним і обговорювати позицію у справі. Сам підозрюваний також заявив, що заперечує проти участі в засіданні за допомогою відеоконференцзв'язку і просить доправити його до суду.

Колегія суддів, порадившись на місці, задовольнила клопотання захисту і перенесла засідання на 11.30 10 січня.

Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок підриву машини, що належала співзасновниці видання "Українська правда", цивільній дружині журналіста Олені Притулі. Прокуратура кваліфікувала інцидент як умисне вбивство, скоєне у спосіб, небезпечний для життя багатьох людей. За версією слідства, журналіста вбили з метою дестабілізації ситуації в Україні.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у причетності до вбивства Шеремета. Пізніше того самого дня Нацполіція назвала імена ймовірних причетних: це військова медсестра Яна Дугарь (суд відправив її під домашній арешт), Антоненко (заарештовано), Кузьменко (узято під варту), а також подружжя Владислав та Інна Грищенки, які фігурують у справі як "особи, що  володіють інформацією" (їх заарештовано в іншій справі).

Слідчі вважають, що вибухівку під автомобіль Шеремета закладали Кузьменко та Антоненко, останнього також називають організатором злочинної групи. Дугарь нібито займалася "розвідкою": шукала камери на шляху спільників.

23 грудня Київський апеляційний суд залишив Антоненка під арештом. 24 грудня суд залишив під вартою Кузьменко.

27 грудня суд переніс розгляд апеляційної скарги на тримання Антоненка під вартою через відсутність матеріалів справи.

2 січня в Києві провели слідчий експеримент у справі про вбивство Шеремета. У ньому взяла участь Кузьменко, Антоненко і Дугарь відмовилися.