Столтенберг заявив, що Порошенка запросять на липневий саміт НАТО

Столтенберг поки не знає формату зустрічі з Порошенком
Фото: ЕРА

1112 липня у Брюсселі відбудеться саміт НАТО, куди буде запрошено президента України Петра Порошенка. Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг не зміг уточнити, у якому форматі проходитиме зустріч з українським президентом.

Президента України Петра Порошенка в липні запросять на саміт НАТО, який пройде у Брюсселі, заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг 7 червня на прес-конференції у штаб-квартирі НАТО, де проходила зустріч міністрів оборони країн – членів організації. Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Президента Порошенка буде запрошено на саміт НАТО. Ми поки ще не вирішили, у якому форматі проходитиме і якого роду буде ця зустріч, але його запросять, бо ми вже вирішили, що проведемо зустріч партнерів з операції "Рішуча підтримка", – підкреслив Столтенберг.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

У підсумковій декларації весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО, яка 28 травня завершилася у Варшаві, ідеться, що Грузія та Україна повинні одержати надію на інтеграцію до Північноатлантичного альянсу. Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг підтвердив, що Україна і Грузія є "цінними і близькими" партнерами НАТО.

Після погіршення відносин України з Угорщиною після ухваленого 5 вересня 2017 року у другому читанні і в цілому закону "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна блокуватиме зближення України з ЄС і НАТО, поки Київ не внесе змін у документ.

7 червня у штаб-квартиру НАТО для участі в засіданні Північноатлантичної ради з країнами – контрибуторами операції НАТО "Рішуча підтримка" на рівні міністрів оборони прибув міністр оборони України Степан Полторак.

11–12 липня у Брюсселі відбудеться саміт НАТО, на один із заходів у межах якого Україна одержала офіційне запрошення, заявляла в інтерв'ю "Українській правді" заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер.