Суд конфіскував 137 тис. грн незаконного внеску на підтримку Наливайченка. Рух "Справедливість" оскаржив це рішення

Наливайченко: Кошти витрачали виключно на цілі, визначені законодавством
Фото: Валентин Наливайченко / Facebook

Постанова суду про конфіскацію суми вкладу на підтримку кандидата у президенти Валентина Наливайченка не набула чинності, її оскаржують у Вінницькому апеляційному суді, повідомив лідер руху "Справедливість", кандидат у нардепи Наливайченко.

Вінницький міський суд вирішив конфіскувати внесок у розмірі 137,5 тис. грн, який надійшов від фізичної особи у виборчий фонд кандидата на посаду президента України, лідера руху "Справедливість" Валентина Наливайченка, повідомила 9 липня пресслужба Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК).

Людину, яка перерахувала гроші у виборчий фонд, суд визнав винною за ст. 212-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил надання фінансової підтримки на ведення передвиборчої агітації) через наявність податкового боргу на момент здійснення внеску.

"Суд постановив застосувати до внескодавця стягнення у вигляді штрафу в розмірі 1190 грн на користь держави з конфіскацією суми внеску в розмірі 137,5 тис. грн", – заявили в НАЗК.

У русі "Справедливість" будуть оскаржувати це рішення в апеляційному суді, заявив Наливайченко у відеозверненні, опублікованому на YouTube.

"Постанова Вінницького міського суду про конфіскацію суми вкладу на підтримку кандидата у президенти не набула чинності, оскільки є необґрунтованою та безпідставною, і її вже оскаржують у Вінницькому апеляційному суді. Ідеться про захист фізичної особи, яка надала добровільний внесок у виборчий фонд кандидата у президенти", – підкреслив він.

Наливайченко заявив, що подавав звіт про використання коштів із виборчого фонду у НАЗК і Центрвиборчком після першого туру президентських виборів і тоді порушень не виявили. Він додав, що в момент перерахування внеску податкового боргу у фізичної особи не було.

Відео: Валентин Наливайченко / YouTube

28 березня членкиня Національного агентства з питань протидії корупції Наталія Корчак розповіла про порушення, виявлені у фінансових звітах 17 кандидатів у президенти України. За її словами, найпоширенішим порушенням було одержання внесків у виборчі фонди від осіб, які не мають права цього робити.

Комітет виборців України виявив 272 підозрілі внески у звітах кандидатів у президенти.