Суд у Харкові відправив голову лісгоспу Сису під домашній арешт

Суд задовольнив клопотання прокуратури частково
Фото: pixabay.com

Голова Гутянского лісгоспу Віктор Сиса, якого затримали у Харківській області під час спроби дати хабар детективу НАБУ, має перебувати під нічним домашнім арештом у справі про недбалість.

17 січня Московський райсуд Харкова відправив під нічний домашній арешт голову Гутянського лісгоспу Віктора Сису, якого восени 2019 року затримали в Харківській області за спробу підкупити детектива Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Про це інформує прокуратура Харківської області.

"Московський районний суд частково задовольнив клопотання прокуратури та обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту директору ДП "Гутянське лісове господарство... Прокуратура області повідомила про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) директору вищевказаного державного підприємства", – йдеться в повідомленні.

Час, коли Сисі заборонено залишати житло, прокуратура не вказала.

АТН зазначає, що прокуратура просила для Сиси цілодобовий домашній арешт на два місяці.

Захист підозрюваного виступив проти такого запобіжного заходу, підкресливши, що Сиса має низку хронічних захворювань і перебуває під контролем лікарів, а також у декретній відпустці у зв'язку з доглядом за дитиною.

17 липня під час поїздки в Харківську область президент України Володимир Зеленський оглянув ділянки незаконного вирубування лісу та розроблення піщаного кар'єру під Харковом. Зеленському розповіли, що незаконне вирубування лісу в області контролює Сиса. Тоді президент зателефонував Сисі й запросив його на зустріч.

30 жовтня 2019 року в Національному антикорупційному бюро повідомили, що на передаванні хабаря в розмірі $100 тис. старшому слідчому НАБУ в Харківській області затримали директора державного підприємства. Хабар слідчому запропонували за закриття справи, яка пов'язана з незаконним відчуженням неврахованого майна і продажем лісоматеріалів за зниженими цінами підконтрольним директору підприємствам, поінформували у відомстві.

31 жовтня директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що Сису затримали. "Лісник, який був запрошений президентом після візиту в Харків, якраз учора пропонував детективу НАБУ $100 тис. Чомусь приніс $110 тис. Навіть не знаємо чому. Потім, коли детектив під запис набрав його і сказав, а чого 110? "Та я переплутав пакети..." – розповів Ситник.

2 листопада Вищий антикорупційний суд України заарештував Сису з альтернативою застави в розмірі 5 млн грн.

Сиса вніс заставу і вийшов з ізолятора. Його зобов'язали носити електронний браслет.