Суд відхилив позов до Порошенка та ЦВК через агітацію з Путіним – Центр контролю передвиборчих програм

Активісти оскаржуватимуть рішення в касаційному суді
Фото: radiosvoboda.org

Активісти громадської організації "Центр контролю передвиборчих програм", представників якої зареєстровано як спостерігачів на виборах президента України, уважають, що президент Петро Порошенко, який балотується на другий строк, має відповісти за розміщення білбордів із фотографією президента РФ Володимира Путіна, а Центральна виборча комісія – за те, що не відреагувала на порушення.

Суд відхилив вимогу активістів покарати президента України Петра Порошенка, який балотується на другий строк і пройшов у другий тур виборів, за те, що його штаб розмістив на білбордах агітацію з фотографією президента Росії Володимира Путіна. Про це заявив у своєму Facebook Богдан Василюк – глава правління громадської організації "Центр контролю передвиборчих програм", представників якої зареєстровано Центрвиборчкомом як спостерігачів на виборах президента.

Василюк опублікував фото рішення Шостого апеляційного адміністративного суду.

"Порошенко має відповісти за те, що агітував за себе Путіним, а ЦВК – за бездіяльність та сприяння порушенням! – ідеться в повідомленні. – Шостий апеляційної адміністративний суд під тиском Адміністрації Президента відхилив наш позов. Подаємо апеляцію до касаційного суду".

Василюк додав, що Центрвиборчком неодноразово ігнорував порушення законодавства.

"Бездіяльність ЦВК вражає – і тому ми подали позов до суду, у якому вимагаємо визнати протиправною бездіяльність ЦВК та те, що Петро Порошенко порушив закон, коли розвісив по країні білборди з Путіним! Тобто президент країни-агресора фактично агітує за кандидата у президенти України? І ЦВК на це не реагує", – написав він.

У позові організація звернула увагу й на інші факти порушення виборчого законодавства, які не дістали належної оцінки.

"По-перше, один із кандидатів у президенти просив електронну копію бази даних Державного реєстру виборців, але ЦВК дозволила ознайомитися з нею лише в її приміщенні в робочий час. По-друге, ЦВК вибірково реєструвала громадські організації, які можуть бути офіційними спостерігачами на виборах президента", – зазначив глава Центру контролю передвиборчих програм.

Він переконаний, що ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, коли опублікувала роз'яснення про можливості плати громадським організаціям за поширення агітації та надання права відшкодовувати витрати агітаторам.

"У такий спосіб фактично було узаконено скупку голосів. Скористався цією можливістю лише один кандидат – чинний президент", – заявив Василюк.

Ще одним порушенням він назвав те, що ЦВК надала дозвіл окружним виборчим комісіям створювати робочі групи для перевірки захищеності системи "Вибори президента України" і не вказала складу таких груп.

"Унаслідок цього до них здебільшого входили співробітники СБУ, а поза межами залишилися фахівці – працівники Держслужби спецзв'язку та захисту інформації України", – зазначив активіст.

У позові було вказано, що під час повторного розподілу посад в окружних комісіях через зняття з реєстрації кандидатів ЦВК надавала перевагу одному з претендентів на посаду президента України.

"ЗМІ повідомляли про секретне рішення РНБО, за яким створювався "дзеркальний сервер" ЦВК. Нібито на випадок, якщо впаде основний. Розташування "дзеркала" – також секретне. По-сьоме, маніпуляції з реєстром виборців, коли постійно називалися різні цифри їх кількості – 3035 млн", – ідеться в повідомленні.

Василюк додав, що за даними міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, МВС і Нацполіція від початку виборчого процесу одержали понад 2000 повідомлень про порушення виборчого законодавства, відкрито понад 100 кримінальних проваджень, складено 401 протокол про адмінпорушення.

"Окрім цього, обмеження права національних спостерігачів шляхом винесення на голосування надання їм дозволу бути присутніми на засіданнях комісій, інциденти з ознаками зловживань адмінресурсом на виборах, використання офіційних заходів органів влади у виборчих інтересах тощо", – написав він.

Глава громадської організації переконаний, що Центральна виборча комісія своєю бездіяльністю не забезпечила належного проведення виборчої кампанії.

9 квітня в низці міст України з'явилися білборди із зображенням Порошенка та Путіна.

У штабі Порошенка заявили, що завдання рекламного сюжету – "нагадати країні, що в умовах таких зовнішніх викликів потрібен сильний президент і верховний головнокомандувач, фаховий, добре освічений і досвідчений дипломат, вправний переговірник із високим міжнародним авторитетом". 11 квітня представники штабу повідомили, що почали демонтувати агітацію.

Перший тур виборів президента України відбувся 31 березня. Згідно з офіційними даними ЦВК, за шоумена Володимира Зеленського в першому турі проголосували 5 714 034 (30,24%), за Порошенка – 3 014 609 виборців (15,95%). Другий тур виборів відбудеться 21 квітня.