Суд визнав експрезидента Румунії Бесеску агентом комуністичної спецслужби

Бесеску був президентом Румунії із 2004-го до 2014 року

Фото: ЕРА

Колишній президент Румунії Траян Бесеску заявив, що не визнає обвинувачень у шпигунстві.

Апеляційний суд Бухареста визнав доведеним, що колишній румунський президент Траян Бесеску працював інформатором департаменту державної безпеки Румунії (секурітате) в комуністичну епоху, повідомило 20 вересня видання Balkan Insight.

Суд підтвердив висновки розслідування, проведеного Національною радою з вивчення архівів таємної поліції (CNSAS). Зокрема, розслідування встановило, що Бесеску у 80-ті роки займався шпигунством.

У рішенні суду зазначають, що Бесеску надавав інформацію румунській військовій розвідці, але не знав, що ця служба була частиною секурітате.

Бесеску заявив, що подасть апеляцію на це рішення, оскільки не визнає обвинувачень.

Він був президентом Румунії із 2004-го до 2014 року.

Згідно з документами румунської розвідки і CNSAS, Бесеску завербували в 1972 році, коли він був студентом академії військово-морського флоту. Його досьє знищили в 1979 році, після того як Бесеску вступив у Комуністичну партію Румунії.

Наразі Траян Бесеску є представником інтересів Румунії як депутат Європейського парламенту від Партії народного руху.

Румунським законодавством передбачено, що не всіх колишніх інформаторів секурітате можна публічно визнати виказувачами. Дати правильну оцінку – обов'язок судів, які з'ясовують, чи мала діяльність конкретних інформаторів значення для секурітате, пише "Радіо Свобода".