Суд залишив на волі підозрюваного в убивстві журналіста Сергієнка Завражина

4 квітня 2014 року Василя Сергієнка (на фото) викрали з будинку. Тіло журналіста виявили в лісі зі слідами тортур
Фото: Олег Слабоспицький / Facebook

Повний текст постанови про обрання запобіжного заходу Валентинові Завражину, підозрюваному в убивстві журналіста Василя Сергієнка у 2014 році, Печерський районний суд Києва оголосить 20 липня.

Печерський районний суд Києва 17 липня відхилив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту одному з підозрюваних у вбивстві черкаського журналіста Василя Сергієнка Валентинові Завражину, повідомляє LB.ua.

Видання зазначає, що Завражина також судять у Черкасах у межах провадження, що стосується викрадення Сергієнка (ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу України). Водночас у січні 2018 року він вийшов під заставу в розмрі 700 тис. грн.

17 липня стало відомо, що прокуратура повідомила про нову підозру Завражина. Його підозрюють ще за низкою статей: 115 (убивство), 162 (порушення недоторканності житла), 255 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу України.

У справі про вбивство Сергієнка проходять також Андрій Іносов, якого затримали у США 6 березня 2018 року, Володимир Воронков, Віктор Горбенко, Максим Русін, Роман Недибалюк і Вадим Мельник.

На засіданні Печерського райсуду Києва прокурор Олексій Ніколайчук заявив, що Завражин брав участь у стеженні, викраденні й тортурах журналіста, які призвели до його смерті.

За словами прокурора, до злочинної групи входили "дві суворо підзвітні команди, набрані на базі однієї зі шкіл бойових мистецтв". Одна команда під керуванням Іносова, до складу якої входив Завражин, складалася із "сильних бійців", інша – зі "стресостійких людей", у яких були навички роботи зі зброєю; вони і мали вбити Сергієнка та закопати в лісі.

Ці групи, за словами прокурора, скоїли й інші злочини.

"Під час викрадення група із Завражиним не використовувала масок. Це свідчить про те, що вони були впевнені в подальшій долі Сергієнка", – сказав Ніколайчук.

Він також повідомив, що викрадачів Сергієнка бачила його мати, яка у квітні 2014 року вийшла з дому на крики сина.

За словами прокурора, під час викрадення журналіста сильно побили, потім вивезли в ліс, де йому завдали понад 10 ударів ножем і намагалися задушити мотузкою. Ніколайчук заявив, що жодне з тілесних ушкоджень не було смертельним, але в сукупності вони призвели до смерті від травматичного шоку і сильної кровотечі. Прокурор додав, що Сергієнко залишився б живим, якби йому викликали швидку допомогу.

Завражин назвав слова прокурора "брєдом хворої уяви".

Суддя Печерського райсуду Лариса Цокол відхилила клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу Завражину. Повний текст постанови із причинами такого рішення оголосять 20 липня о 13.00.

Відео з Печерського суду опублікував у Facebook активіст Олег Слабоспицький.

4 квітня 2014 року Василя Сергієнка викрали з будинку в місті Корсуні-Шевченківському Черкаської області. Під час викрадення чоловіка побили і завдали поранень ножем. Тіло журналіста виявили в лісі за 15 км від Корсуня-Шевченківського зі слідами тортур.

У жовтні 2015 року начальник управління МВС України в Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що журналіста викрали, катували й убили дві групи бандитів із Києва.

Василь Сергієнко був учасником "Автомайдану" та активістом партії "Свобода". Журналісту посмертно було надано звання Героя України.

За словами рідних загиблого, Сергієнко у 2014 році займався розслідуванням земельних махінацій, які вивели його на нинішнього нардепа від групи "Партія "Відродження" Геннадія Бобова, зауважує LB.ua.