Супрун заявила, що якість вакцин не залежить від країни їх виробництва

Супрун заявила, що безпека та ефективність вакцин залежить від того, хто підтверджує їх якість
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун підкреслила, що вакцини, які купують для українців,  використовують у всьому світі і вони відповідають суворим стандартам якості.

Якість вакцин не залежить від країни, в якій їх виготовили. Про це 17 серпня заявила у Facebook виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

"Якість вакцин не залежить від того, в якій країні її вироблено. Основний орієнтир, який визначає, чи дійсно вакцини безпечні й ефективні, – це хто і яким чином підтвердив їхню якість. І тут не йдеться про експертні думки окремо взятих осіб чи якусь географічну локацію", – написала вона.

За словами в.о. міністра, оцінкою якості та безпеки вакцин займаються авторитетні організації у сфері охорони здоров'я.

"У випадку з вакцинами, які для України закуповує UNICEF Ukraine, їхня якість підтверджена прекваліфікацією ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я). У випадку вакцини КПК (проти кору, паротиту, краснухи), яку закуплено у США, – Управлінням продовольства і медикаментів (FDA). Вакцини за календарем щеплень Україна закуповує в шести країнах: у Бельгії та США – вакцину від кору, паротиту та краснухи; у Бельгії і Франції – вакцину від поліомієліту; у Болгарії – вакцину для профілактики туберкульозу; у Південній Кореї – вакцину від гепатиту В; в Індії – вакцину для профілактики гемофільної інфекції типу b і вакцину від кашлюка, дифтерії та правця", – повідомила Супрун.

Вона підкреслила, що вакцини, які закуповують,  використовують у всьому світі і вони відповідають "суворим стандартам якості".

Згідно з дослідженням Wellcome Global Monitor, проведеним у 2018 році, в Україні тільки 29% уважають, що вакцини безпечні, водночас у світі цей показник становить 79%.

У МОЗ заявили, що українці не довіряють вакцинації, як і жителі інших пострадянських країн, через те, що радянська система охорони здоров'я нехтувала інтересами громадян.

12 серпня Супрун заявила, що ситуація зі щепленнями в Україні вимагає оперативного втручання і скликання Ради національної безпеки та оборони України.