Transparency International закликала Кабмін скасувати розширення повноважень чиновника "Укравтодору", за керівництва якого для обходу тендерів трасу поділили на 178 частин

Юлик у 2018 році керував Службою автодоріг у Тернопільській області
Фото: te.ukravtodor.gov.ua

25 квітня в.о. голови "Укравтодору" Славомір Новак розширив повноваження начальника відділу контролю та документального забезпечення "Укравтодору" Богдана Юлика, який у 2018 році керував службою автомобільних доріг у Тернопільській області. У правозахисній організації Transparency International заявили про факти, що свідчать про причетність Юлика до зловживань під час укладання договорів, і закликали Кабмін скасувати указ Новака.

Правозахисна організація Transparency International Ukraine закликала Кабмін України втрутитися в ситуацію з пропозицією в.о. голови "Укравтодору" Славоміра Новака призначити своїм першим заступником начальника відділу контролю та документального забезпечення "Укравтодору" Богдана Юлика, який у 2018 році керував службою автомобільних доріг у Тернопільській області. Про це йдеться в заяві на сайті організації, опублікованій 8 травня.

У Transparency International заявили про факти, які свідчать про причетність Юлика до зловживань під час укладання договорів, і нагадали, що, згідно з розслідуванням "Наших грошей", у 2018 році, коли Юлик був головою служби автодоріг у Тернопільській області, у регіоні розділили сім доріг на 177 ділянок по 40 м для обходу тендерної процедури. САД повідомила журналістам, що дороги – на балансі Тернопільської обладміністрації, а автодор "тільки укладав договори". Усі 177 договорів на загальну суму майже 27 млн грн уклали з компанією "БМБуд", яка, за даними журналістів, пов'язана з Юликом.

"Усі договори на ремонт зазначених відрізків доріг підписував Юлик, оплата здійснювалася з казначейських рахунків Служби автодоріг Тернопільської області", – зазначили в організації, підкресливши, що в таких умовах неприпустимо говорити про непричетність чиновника до схеми.

Також Transparency International указала на те, що повноваження Юлика Новак розширив без узгодження з Кабміном.

"Враховуючи зазначене, вважаємо переведення Юлика в "Укравтодор" і наділення його невластивими повноваженнями для посади начальника відділу контролю та документального забезпечення неприпустимими і такими, що підривають довіру до державних інститутів, зокрема до уряду, і спотворюють їхню діяльність. Вважаємо, що особи, які приймають відповідні рішення, мають бути притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством", заявили в організації.

Правозахисники закликали Кабмін скасувати указ Новака про розширення повноважень Юлика і провести прозорі конкурси на заміщення вакантних посад в "Укравтодорі".

5 травня перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов повідомив, що Новак запропонував Кабміну 24 квітня призначити Юлика своїм заступником, однак уряд поки не ухвалив рішення. Потім 25 квітня Новак, за словами Нефьодова, уповажнив Юлика візувати проекти нормативних актів "Укравтодору", координувати роботу з будівництва доріг та підписувати всі документи відомства, крім наказів організаційно-розпорядчого характеру, кадрових наказів та проектів нормативно-правових актів.