Transparensy International Ukraine про поновлення Насірова на посаді: Це плювок в імідж України як держави з верховенством права

Суд поновив Насірова на посаді 11 грудня
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Рішення поновити Романа Насірова на посаді голови Держфіскальної служби України може непрямо вплинути на розслідування, яке проти нього веде Національне антикорупційне бюро України, уважає голова правління правозахисної організації Transparensy International Ukraine Ярослав Юрчишин.

Поновлення Романа Насірова на посаді голови Держфіскальної служби України є "плювком" у бік України як правової держави. Про це в ефірі "Громадського" 11 грудня заявив голова правління правозахисної організації Transparensy International Ukraine Ярослав Юрчишин.

"Це плювок в імідж України як держави, яка має верховенство права. Звісно, ми ще не можемо коментувати рішення по суті, бо його немає в загальному доступі. Але, зі слів [нардепа від "Самопомочі"] Андрія Журжія, який був присутнім на судовому процесі, судді поставили під сумнів те, що Кабінет Міністрів мав право звільнити Романа Насірова, зокрема, посилаючись на те, що не доведено приховування його другого громадянства", – сказав Юрчишин.

Він припустив, що це може непрямо вплинути на справу, яку розслідує стосовно Насірова Національне антикорупційне бюро України.

"Насправді оскаржено тільки процедуру звільнення, тобто прямого впливу на справу нібито немає. Але уявіть собі ситуацію, коли частина свідків у справі, яка працює у ДФС, почала давати свідчення, на базі яких і виявлено незаконні дії та зловживання службовим становищем Насірова. Ці люди зараз отримали чіткий сигнал, що Роман Насіров є недоторканним, що навіть Кабінет Міністрів, маючи підстави, не має права його звільнити. Звісно, є великий шанс, що ці люди почнуть відмовлятися від своїх свідчень. На це й спрямоване таке рішення", – сказав Юрчишин.

31 січня 2018 року Кабмін звільнив Насірова з посади голови ДФС. У лютому чиновник оскаржив звільнення.

11 грудня Окружний адміністративний суд столиці визнав протиправним та скасував розпорядження уряду про звільнення Насірова та постановив виплатити йому понад 180 тис. грн за вимушений прогул.

Насіров заявив, що 12 грудня збирається прийти на роботу у ДФС.

У Кабінеті Міністрів України пообіцяли оскаржити це рішення.

Національне антикорупційне бюро України підозрює Насірова у зловживанні владою і службовим становищем, що спричинило збитки на суму майже 2 млрд грн. За даними слідства, на посаді керівника ДФС він ухвалював рішення в інтересах позафракційного депутата-втікача Олександра Онищенка, щодо якого розслідують провадження за підозрою в махінаціях із газом.