Тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України завершено

Переговори щодо транзиту газу завершено
Фото: EPA

Переговори між Україною, Росією та Євросоюзом щодо транзиту газу тривали приблизно 40 хвилин.

У Брюсселі 19 вересня було завершено тристоронні консультації між Україною, Росією та Євросоюзом щодо транзиту газу. Про це повідомило агентство ТАСС із посиланням на міністерство енергетики РФ.

Переговори тривали приблизно 40 хвилин. Джерела агентства повідомили, що консультації затримали на годину, спочатку сторони провели зустріч у вузькому складі.

21 січня у Брюсселі відбувалися тристоронні переговори України, Росії та Єврокомісії про продовження транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. Обговорювали перспективи транзиту російського газу в Європу через Україну після 1 січня 2020 року, коли спливає чинний транзитний контракт.

Новий раунд переговорів мав відбутися у травні, однак Росія відмовилася від них.

30 серпня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що український уряд хоче укласти довгостроковий контракт на транзит газу із РФ до Європи.

18 вересня міністр енергетики та навколишнього середовища України Олексій Оржель пояснив, що на переговорах у Брюсселі Київ наполягатиме на договорі за європейськими нормами. Зокрема, українська сторона запропонує угоду про транспортування 60 млрд м&³3; газу щорічно протягом 10 років.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що РФ не очікує від зустрічі у Брюсселі конкретних домовленостей.