Трюдо про Голодомор: Це була невдала спроба знищити ідентичність і волю українського народу

Трюдо: Голодомор убив мільйони українських чоловіків, жінок і дітей
Фото: EPA

Канада підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, а також реформи, які впроваджують у країні, сказав прем'єр-міністр країни Джастін Трюдо.

Голодомор в Україні 1932–1933 років є геноцидом, який призвів до загибелі мільйонів українців. Про це заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, повідомляє прес-служба канадського уряду.

"Цей системний і жахливий геноцид, здійснений тоталітарним радянським режимом, убив мільйони українських чоловіків, жінок і дітей. Це була невдала спроба знищити ідентичність і волю українського народу. Разом із жертвами Голодомору і їхніми нащадками ми згадуємо і засуджуємо цей безсовісний акт. Пам'ять про історію – наш найголовніший запобіжник від повторення подібного", – заявив прем'єр Канади.

Трюдо зазначив, що Канада підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, а також реформи, які впроваджують у країні.

"У цю сумну річницю я закликаю всіх канадців згадати про жертв Голодомору і замислитися над видатним внеском, зробленим вихідцями з України в нашу країну", – сказав Трюдо.

В Україні Голодомор 1932–1933 років розцінюють як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР через організацію штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР.

За словами голови Інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, 81% українців уважає Голодомор геноцидом.

7 грудня 2016 року Верховна Рада України звернулася до демократичних держав із проханням визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Геноцидом XX століття Голодомор уже визнали парламенти Австралії, Грузії, Еквадору, Естонії, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Мексики, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, Угорщини та США.