Суд визнав протиправною бездіяльність ГПУ під час люстраційної перевірки Труби

16 листопада 2017 року конкурсна комісія обрала Романа Трубу директором Державного бюро розслідувань
Фото: dbr.gov.ua

Після завершення розгляду позову народного депутата від Блоку Петра Порошенка Юрія Македона про незаконне призначення Романа Труби на посаду голови Державного бюро розслідувань суд визнав протиправною бездіяльність Генпрокуратури, яка не провела люстраційної перевірки.

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба не проходив люстраційної перевірки. Про це йдеться у рішенні Окружного адміністративного суду Києва за підсумками розгляду позову нардепа від фракції Блоку Петра Порошенка Юрія Македона до Генпрокуратури і Мін'юсту.

"Окружним адміністративним судом міста Києва було завершено розгляд справи №826/14960/18... щодо визнання протиправною бездіяльності відповідачів у непроведенні належним чином перевірки щодо поширення вимог закону "Про очищення влади" на директора Державного бюро розслідувань Романа Трубу", – зазначають у суді.

Після завершення розслідування суд ухвалив рішення частково задовольнити позов. Зокрема, він визнав незаконною бездіяльність Генпрокуратури, яка не провела люстраційної перевірки і не звернулася у Міністерство юстиції про занесення Труби в Єдиний державний реєстр люстрованих осіб. Дії ГПУ визнано протиправними.

У травні Македон подав позов в Окружний адміністративний суд Києва з метою оскаржити призначення Труби на посаду керівника Державного бюро розслідувань.

1 листопада Труба заявив, що навіть якщо нардеп Македон, який оскаржує його призначення, виграє суд, це не означатиме усунення директора ДБР з посади.

Закон про Державне бюро розслідувань парламент ухвалив 2 листопада 2015 року, він є частиною так званого пакета безвізових законів. Президент підписав його в січні 2016 року, а 1 березня закон набув чинності.

16 листопада 2017 року конкурсна комісія обрала Романа Трубу директором Державного бюро розслідувань.

16 серпня 2018 року Труба заявив про початок роботи Держбюро. 28 серпня він повідомив журналістам, що відмовився призначати на керівні посади у відомстві 27 кандидатів, яких рекомендувала зовнішня комісія. За словами глави ДБР, комісія знищила результати тестування кандидатів на поліграфі.