"Це взагалі не мій стиль". Саакашвілі відповів на запитання, чи буде він мстити Порошенку та Луценку

Саакашвілі: Справедливість – дуже важлива справа, але треба орієнтуватися на майбутнє
Фото: ЕРА

Екс-голову Одеської ОДА Михайла Саакашвілі запитали, чи буде він мстити екс-президенту України Петрові Порошенку та генпрокурору України Юрієві Луценку за історію з депортацією із країни. Він відповів, що не мстив і на посаді президента Грузії.

Колишній президент Грузії, екс-голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі заявив в ефірі телеканала "Наш" 28 травня, що після повернення в Україну не буде мстити екс-президенту Петрові Порошенку та генеральному прокурору України Юрієві Луценку. 

"Помста – це взагалі не мій стиль. Коли я був президентом Грузії, я взагалі нічого не робив для того, щоб заарештувати чи якісь інші речі зробити проти мого попередника, президента [Едуарда] Шеварднадзе. Справедливість – дуже важлива справа, але треба орієнтуватися на майбутнє, орієнтуватися на успіх України, на подальші кроки, щоб нарешті почати реформи. Зараз є дуже талановитий молодий президент із його молодою командою, тому я думаю, що ми всі маємо його підтримати, як зможемо", – сказав Саакашвілі.

За його словами, прокурор Костянтин Кулик розповідав ЗМІ, як Порошенко змусив його відкрити кримінальне провадження проти Саакашвілі і "сфальсифікувати цю справу".

"Тому я думаю, що це такі речі, на які, як мінімум, не треба закривати очі, як мінімум – пам'ятати. Я не думаю, що зараз є час займатися моїм минулим. Ми всі маємо проаналізувати, як це відбулося, щоб у майбутньому цього не було. Мені здається, що Україна має рухатися вперед", – підкреслив екс-президент Грузії.

Саакашвілі набув українського громадянства у травні 2015 року, а в липні 2017-го втратив його. П'ятий президент України Петро Порошенко видав відповідний указ через дані, які політик приховав під час отримання українського паспорта, зокрема не згадав, що у Грузії проти нього відкрито кримінальні справи.

У лютому 2018 року Саакашвілі вислали в Польщу як особу, що незаконно прибула з території цієї країни 10 вересня 2017 року.

Після виборів президента України, 22 травня 2019 року, адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький заявив, що політик передав в Адміністрацію Президента звернення, у якому попросив президента Володимира Зеленського повернути йому громадянство України. 28 травня глава держави підписав відповідний указ.

В Україну політик збирається прилетіти 29 травня. У Держприкордонслужбі України повідомили, що пустять Саакашвілі у країну, оскільки він уже не особа без громадянства.

Саакашвілі в Україні підозрюють в отриманні з Росії приблизно $500 тис. на фінансування мітингів для повалення української влади. У грудні 2017 року ГПУ оприлюднила відео з фрагментами аудіозаписів телефонних розмов, які вели, за версією слідства, Саакашвілі, український бізнесмен-утікач Сергій Курченко, представник Курченка, а також людина з оточення Саакашвілі Северіон Дангадзе. Саакашвілі заявляв, що з Курченком не знайомий і грошей від нього не брав. У цій справі наприкінці 2017 року екс-президента заарештували, із 8-го до 11 грудня він перебував в ізоляторі.

Після публікації указу про повернення Саакашвілі українського громадянство головний редактор "РБК-Україна" Сергій Щербина запитав у Луценка у Facebook: "Юрію Віталійовичу, а ваша позиція щодо питання отримання Саакашвілі грошей у Курченка й обвинувачення у сприянні злочинному угрупованню залишаються в силі чи концепція змінилася?". "Ні. Зрадник", – відповів генрокурор.

Скріншот: Serhii Shcherbyna / Facebook