ЦВК зареєструвала ще двох кандидатів у президенти України, стрілянина в редакції херсонської газети. Головне за день

Головні події п'ятниці
Фото: radiosvoboda.org, khersondaily.com

"ГОРДОН" подає огляд основних подій п'ятниці, 18 січня.

ЦВК зареєструвала ще двох кандидатів у президенти України

Центральна виборча комісія України зареєструвала кандидатами у президенти України нардепа від Блоку Петра Порошенка Ольгу Богомолець як самовисуванця та лідера партії "5.10" Геннадія Балашова, якого висунула ця політсила. Отже, в Україні вже є 10 офіційних кандидатів у президенти.

Скандал із кінобізнесом Зеленського в Росії

Журналісти програми "Схеми" (спільний проект "Радіо Свобода" і каналу "UA:Перший") повідомили, що український шоумен, художній керівник студії "Квартал 95" Володимир Зеленський, який заявив про намір брати участь у президентських виборах в Україні, має бізнес у Росії. У "Кварталі 95" стверджують, що нічого на території РФ не виробляють.

Зеленський додав, що його компанія не працює в Росії, але продає інтелектуальні права у 21 країну світу.

Журналісти програми Bihus.info заявили, що за автомобілем Зеленського їздить мікроавтобус компанії з групи "Приват" українського бізнесмена Ігоря Коломойського. Вони зазначають, що на відео з розслідування програми "Схеми" Зеленський сів у свій Range Rover, після чого за ним вирушив автомобіль супроводу – мікроавтобус Volkswagen Multivan з одеськими номерами "ВН 1843 ЕТ", які зареєстровано на ПрАТ "Синтез Ойл" із групи "Приват" Коломойського.

Невідомі влаштували стрілянину в редакції херсонської газети

У Херсоні в офісі газети "Новий день" невідомі влаштували стрілянину та розпорошили сльозогінний газ, унаслідок чого постраждала одна жінка, вона дістала хімічні опіки очей. У поліції розповіли, що конфлікт стався між жителями Херсона та представниками фірми-перевізника з Одеси, які давали прес-конференцію в офісі редакції.

Бойовики ІДІЛ узяли на себе відповідальність за підрив житлового будинку й маршрутки в Магнітогорську

Бойовики ІДІЛ узяли на себе відповідальність за вибух житлового будинку в Магнітогорську в ніч на 31 грудня 2018 року.

У розслідуванні журналістського проекту Baza, опублікованому на платформі Teletype для особистих і корпоративних блогів, ідеться, що вибух у будинку організували місцеві жителі Махмуд Джумаєв, Алішер Каїмов та Альмір Абітов, які готували серію терактів на Новий рік.

У Слідкомі РФ заявили, що пріоритетною версією обвалення під'їзду житлового будинку в Магнітогорську є вибух побутового газу, незважаючи на заяву ІДІЛ.

Адвокати оскаржили рішення суду про продовження арешту 24 військовополоненим українським морякам

Російський адвокат Микола Полозов повідомив, що адвокати українських моряків, захоплених у полон російськими силовиками в районі Керченської протоки, оскаржили рішення суду про продовження строків тримання під вартою стосовно всіх 24 військовополонених.

Адвокат Сергій Бадамшин заявив, що поранений моряк Василь Сорока потребує лікування та реабілітації. У його руці залишилися осколки після поранення, але лікарі не реагують на це.

Полозов сказав, що всіх трьох поранених моряків протягом двох найближчих тижнів можуть перевести з "Матросской тишины" в СІЗО "Лефортово".

Лукашенко висловився про війну в Україні та відносини з РФ

Президент Білорусі Олександр Лукашенко сказав, що можливе членство України в НАТО – не найгірше, що може бути. "Ми будемо молитися коли-небудь, щоб там НАТО було, а не люди, які сьогодні з рушницями ходять. І я також керівництву Росії довів цю позицію", – додав він.

Лукашенко заявив, що від збройного конфлікту в Україні страждає й Білорусь. Він зазначив, що йому постійно доповідають "про масований приплив зброї з України".

Відносини Білорусі та Росії в межах Союзної держави мають бути рівними й відповідати думці населення, заявив Лукашенко.