Турчинов доручив посилити кібербезпеку систем ЦВК перед виборами 2019 року

Турчинов: Кібербезпека виборів вимагатиме злагодженої та скоординованої роботи багатьох державних інституцій
Фото: turchynov.com

За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, досвід США та європейських країн свідчить про те, що Кремль буде намагатися вплинути на суспільно-політичні процеси в Україні через кібернетичний та інформаційний простір.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов провів засідання Національного координаційного центру кібербезпеки, повідомляє прес-служба Турчинова 18 жовтня.

За словами секретаря РНБО, в України є великий досвід створення належних умов для реалізації конституційних прав громадян.

"Ми провели демократичні чесні та прозорі вибори у 2014 році, попри будь-які зовнішні намагання вплинути на їх перебіг або дискредитувати демократичні інститути. Є обґрунтовані підстави вважати, що російське керівництво намагатиметься за будь-яку ціну використати виборчий процес для реалізації планів гібридної агресії проти нашої держави", – заявив Турчинов.

За його словами, досвід США та європейських країн свідчить про те, що Кремль буде намагатися вплинути через кібернетичний та інформаційний простір на суспільно-політичні процеси в Україні.

"Тому інформаційна та кібербезпека виборів вимагатиме злагодженої та скоординованої роботи багатьох державних інституцій, насамперед ЦВК, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації відповідних підрозділів Служби безпеки України та Національної поліції", – продовжив Турчинов.

За результатами обговорення секретар РНБО доручив ЦВК і відповідним відомствам створити міжвідомчу робочу групу для забезпечення надійного функціонування єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори" під час проведення чергових виборів президента України і парламенту у 2019 році.

Силовим структурам, відповідальним за кібербезпеку, доручили забезпечити своєчасне "виявлення, попередження і локалізацію можливих кіберінцидентів і кібератак на інформаційні системи та державні електронні інформаційні ресурси ЦВК".

Також Турчинов доручив забезпечити проведення кібернавчань із захисту від кіберзагроз та протидії зовнішнім втручанням у роботу систем ЦВК.

Національній поліції України доручили забезпечити належну охорону телекомунікаційного обладнання та телекомунікаційних мереж, необхідних для обміну даними між центральним вузлом та окремими регіональними органами адміністрування Державного реєстру виборців.

Визначено завдання щодо модернізації системи захисту інформації автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори" із застосуванням сучасних засобів криптографічного захисту інформації.

"Окрім того, на засіданні було прийнято комплексне рішення про посилення кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, а також створення для потреб Міністерства оборони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Національної поліції України, Національного банку України, розвідувальних органів єдиної інтерактивної бази даних про кіберінциденти", – ідеться в повідомленні.

Президентські вибори в Україні мають відбутися 31 березня 2019 року, вибори до парламенту заплановано на 27 жовтня 2019 року.

У грудні 2017 року глава міністерства закордонних справ Великобританії Борис Джонсон заявив про безліч свідчень втручання Росії у вибори в Німеччині, Франції та Сполучених Штатах.

Радник президента США Дональда Трампа Джон Болтон у серпні заявив, що Сполучені Штати допоможуть Україні не допустити втручання Росії у вибори.