Турчинов: Потрібно, щоб країною керували професіонали. У всіх кризи, але в нас може бути катастрофа

Турчинов: Нове обличчя – це гарно, але добре, щоб це були обличчя з розумом, досвідом, знанням, що робити
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

В Україні багато професіоналів, які можуть обійняти високі посади, але їх не запрошують у владу, заявив колишній секретар Ради національної безпеки і оборони, в.о. президента України 2014 року Олександр Турчинов.

Колишній секретар Ради національної безпеки і оборони, в.о. президента України 2014 року Олександр Турчинов в інтерв'ю "5 каналу", яке вийшло 28 травня, розкритикував кадрову політику нинішньої української влади.

"Треба, щоб країною керували професіонали. Нове обличчя – це гарно, але добре, щоб це були обличчя з розумом, досвідом, знанням, що робити. І тут є питання. По-перше, треба менше займатися популізмом, а бажано взагалі про нього забути. Я чому казку написав (Турчинов повідомив, що написав нову книжку під назвою "Казка про Добромола", яка має вийти цього тижня. – "ГОРДОН")? Тому що в нас доросле населення, напевно, більше, ніж діти, вірить у казки. Дорослим постійно хочеться, щоб складна проблема вирішилася швидко. Щоб якоюсь [чарівною] паличкою зробили якусь маніпуляцію, і все вийшло. Але так не буває. Не можна виграти війну без болю і крові, не можна краще жити без важкої праці. Але коли починаєш про це говорити, не всім подобається. На жаль, не робимо висновків ми ні з нашої історії, ні з нашого сьогодення", – сказав Турчинов.

На його думку, в Україні багато професіоналів, які можуть обійняти високі посади, але їх не запрошують у владу.

"Я переконаний, що в Україні дуже багато високого рівня фахівців. Просто не треба робити ценз "свій" – "чужий". Коли ти оцінюєш людину за її фаховими здібностями, за результатами, які вона показала... Не може прийти людина з вулиці, навіть якщо вона надто талановита, і дати якийсь результат. Потрібне розуміння, що від тебе залежить доля людей. І треба вміти їх організувати, направити, повести.Тому потрібні і знання, і досвід, безумовно, мають бути і відповідні моральні критерії. В Україні багато таких людей", – переконаний колишній секретар РНБО.

Він підкреслив, що не розуміє, за якими критеріями людей зараз запрошують у владу в Україні.

"Мені важко зрозуміти, як іде підбір кадрів у новій команді. Може, [у владу потрапляють] тільки творчі люди, які працювали на сцені? Я не знаю. Може, за теорією ймовірності? Я не можу зрозуміти підхід до кадрової політики. Не можна керувати системою, коли ти не розумієш, як вона працює, як вона формується, коли ти не пройшов нижній щабель, а відразу підскочив із першої сходинки на останню. Треба розуміти процес, треба розуміти, як система працює і на мікрорівні, і на макрорівні. Безумовно, у багатьох країнах не може бути, щоб людина вчора на весіллі когось фотографувала, а сьогодні керує міністерством, або [вчора гралася] у творчі справи, а сьогодні керує регіоном. Так не буває!" – підкреслив Турчинов.

Саме тому, на думку колишнього чиновника, якщо в інших країнах у зв'язку з пандемією коронавірусу буде криза, то на Україну може чекати катастрофа.

"Поки що немає перспективи, що буде весело. Так, як у нас відбувається управління країною... У всіх кризи, але в нас може бути катастрофа. Те, що відбувається з економікою, з іншими напрямками, зокрема з безпекою, – це реальна проблема. Давайте згадаємо кінець минуло року. Коли ще ніхто не знав про коронавірус, у жовтні ми вже мали серйозний відсоток падіння виробництва. У листопаді, коли весь світ ішов позитивно, уже 7% падіння виробництва було. Це колосальна проблема. Із таким негативним трендом ми увійшли в системну кризу. Сьогодні дуже серйозні негативні процеси відбуваються в економіці. Багато з них мають руйнівний характер", – резюмував Турчинов.

Турчинов був депутатом Верховної Ради III, IV, V, VI, VII, VIII скликань. Протягом своєї політичної кар'єри обіймав різні державні посади. Був головою Служби безпеки України (2005), першим віцепрем'єр-міністром (2007–2010), головою Верховної Ради (2014), в.о. президента (2014), секретарем РНБО (2014–2019). Після обрання Володимира Зеленського президентом пішов із посади. Зараз, за словами Турчинова, займається наукою і пише книги.

Зеленського було обрано президентом України у квітні 2019 року. У другому турі виборів за нього проголосувало 73,22% українців, за чинного на той час главу держави Петра Порошенка – 24,45%. 20 травня того самого року Зеленський склав присягу і вступив на посаду.

Під час виборчої кампанії Зеленський критикував попередніх президентів за призначення друзів на посади. "Кому подобається, коли президент призначає на посади свого кума чи армійського друга? Чому так відбувається вже 28 років? Ми разом із тобою написали програму "Україна мрії". Зараз наступний крок – команда мрії", – заявив Зеленський у лютому 2019 року.

За даними Комітету виборців України, за рік президентства Зеленського державні посади надали понад 30 колишнім співробітникам студії "Квартал 95", художнім керівником якої Зеленський був до обрання главою держави, або компаній, які співпрацювали із "Кварталом".