У декларації саміту "Східного партнерства" не буде згадки про "План Маршалла для України"

Саміт "Східного партнерства" пройде в листопаді
Фото: ЕРА

У проекті декларації саміту "Східного партнерства" немає згадки про "План Маршалла для України", пише інтернет-видання "Європейська правда", яке ознайомилося з документом.

Зауважують, що він складається більше ніж із 30 детально розписаних пунктів. Загалом у документі шість сторінок.

Видання припускає, що у зв'язку з відсутністю згадки про план у проекті декларації ідея провести на початку наступного року конференцію донорів "Плану Маршалла для України", найімовірніше, утратила сенс.

Наприкінці березня Європейська народна партія на з'їзді, який проходив на Мальті, ухвалила резолюцію про розроблення довгострокового плану допомоги Україні ("Плану Маршалла для України"). У резолюції ЄНП закликала держави – члени ЄС "за допомогою двосторонніх і багатосторонніх програм надавати Україні військову, гуманітарну та економічну допомогу". Також партія запропонувала створити "широкий інвестиційний пакет", спрямований на прискорене відновлення економіки України.

Один з авторів документа, екс-прем'єр-міністр Литви і нинішній депутат Сейму Андрюс Кубілюс заявив, що "План Маршалла для України" презентують на саміті "Східного партнерства" в листопаді. За його словами, документ позитивно оцінили в Державному департаменті й Конгресі США. Кубілюс уважає, що реалізація довгострокового "плану Маршалла" дасть змогу "влити в реальну економіку України до €5 млрд на рік".

У липні президент України Петро Порошенко заявив, що Україна і лідери Євросоюзу обговорили можливість проведення у 2018 році інвестиційної конференції за "Планом Маршалла для України". 25 серпня 2017 року українсько-литовський проект допомоги Україні презентували у європейських інститутах.

Єврокомісар із питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган сказав, що у Єврокомісії є інструменти для підтримки України і без "плану Маршалла".

План Маршалла – програма допомоги Європі після Другої світової війни. Був розроблений у 1947 році американським державним секретарем Джорджем К. Маршаллом і набув чинності у квітні 1948 року. Заявленою США метою реалізації плану було відновлення зруйнованої війною економіки Європи, усунення торговельних бар'єрів, модернізація промисловості. У програмі брало участь 17 європейських країн.