У Держдумі визначилися з текстом присяги громадянина РФ

У присязі майбутнього громадянина РФ сказано: "Бути вірним Росії"
Фото: ЕРА

У тексті присяги особи, яка отримує російське громадянство, попередньо погодженому в Держдумі, є клятва "виконувати обов'язки громадянина" та "бути вірним Росії".

Робоча група Державної думи РФ визначилася з текстом присяги, яку будуть зачитувати під час отримання російського громадянства. Про це "Дождю" повідомили депутати Держдуми Михайло Ємельянов і Павло Крашенніков.

За участю голови Держдуми В'ячеслава Володіна депутати "вийшли на якийсь консолідований текст".

За даними телеканала, текст звучить так: "Я, (ПІБ), добровільно та свідомо отримуючи громадянство Російської Федерації, присягаюся: дотримуватися конституції та законодавства Російської Федерації, прав та свобод її громадян; виконувати обов'язки громадянина Російської Федерації на благо держави та суспільства; захищати свободу та незалежність Російської Федерації; бути вірним Росії, поважати її культуру, історію та традиції".

У Держдумі не виключають, що остаточний текст присяги може змінитися до запланованого на 4 липня розгляду в комітеті з державного будівництва.

6 червня президент РФ Володимир Путін на зустрічі зі спікером Держдуми В'ячеславом Володіним запропонував запровадити церемонію принесення клятви чи присяги для тих, хто отримує російське громадянство.

Пропозиція про введення присяги прозвучала в межах обговорення законопроекту про позбавлення громадянства Росії визнаних винними в тероризмі й екстремізм.

Найвідоміша клятва громадянина – клятва осіб, які отримують громадянство США. Вона містить зречення від вірності будь-якій іншій державі, зобов'язання захищати конституцію та закони США від усіх ворогів, зовнішніх і внутрішніх, служити Сполученим Штатам, зокрема зі зброєю, виконувати громадську роботу, установлену законом.