У Харківській області на довиборах у Раду намагалися видавати бюлетені особам без паспорта – "Опора"

На вибори в окрузі 179 прийшло менше ніж третина виборців
Фото: oporaua.org

Через низьку активність виборців на довиборах у Раду на окрузі 179 у Харківській області не фіксують багато порушень виборчого законодавства, зазначили в мережі "Опора".

На проміжних виборах у Верховну Раду, які відбуваються в одномандатному виборчому окрузі №179 у Харківській області, зафіксовано невелику кількість порушень виборчого законодавства. Про це 15 березня повідомили у громадянській мережі "Опора".

"Станом на 20.00 спостерігачі "Опори" продовжують виявляти факти поодиноких порушень на дільницях у 179-му окрузі. Загалом у межах дільниць, де присутні спостерігачі "Опори", спостерігається низька виборча активність, а подекуди – недостатня поінформованість про виборчий процес та його основні процедури", – ідеться в повідомленні.

Активісти мережі розповіли, що їм вдалося завадити "спробам видачі бюлетенів для голосування особам без паспортів". Такі випадки було "зафіксовано та усунуто" на двох виборчих дільницях.

"Видача бюлетеня виборцю без пред’явлення паспорта містить ознаки порушення статті 158-1 Кримінального кодексу України", – зазначили в "Опорі".

Її представники вважають, що "на незначну кількість порушень виборчого законодавства вплинула низька інтенсивність передвиборчої кампанії".

Проміжні вибори до Верховної Ради в окрузі №179 відбуваються у зв'язку з достроковим припиненням повноважень народного депутата від "Слуги народу" Олексія Кучера: він 6 листопада 2019 року очолив Харківську облдержадміністрацію. Балотувалося на виборах 40 кандидатів.

Кандидатка від "Слуги народу" Вікторія Алєксєйчук зняла свою кандидатуру на користь колишньої голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної.

Напередодні члени виборчкомів 179-го округу заявляли, що бояться коронавірусу і чекають на скасування виборів.

Явка на голосуванні 15 березня становила 27,5%.

Після опрацювання 8,46% протоколів Світлична лідирує, за неї проголосувало 73,39%.