У Міненерго підтвердили, що переговори щодо транзиту газу між Україною, Євросоюзом та Росією відбудуться 19 вересня

У переговорах братимуть участь Коболєв і Оржель, зазначила Бойко
Фото: Nataliya Boyko / Facebook

Зустріч відбудеться перед новим раундом тристоронніх переговорів України, Європейського союзу та Росії про майбутній транзит газу, повідомила заступниця міністра енергетики та екології України Наталія Бойко.

У Брюсселі українська делегація зустрілася з віцепрезидентом Європейської комісії Марошем Шефчовичем і погодила позицію перед газовими переговорами, повідомила заступниця міністра енергетики та екології України Наталія Бойко у Twitter.

За словами Бойко, зустріч відбудеться перед новим раундом тристоронніх переговорів України, Європейського союзу та Росії про майбутній транзит газу, який заплановано на 19 вересня.

У переговорах у Брюсселі беруть участь голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, а також міністр енергетики та екології України Олексій Оржель.

21 січня 2019 року у Брюсселі відбувалися тристоронні переговори України, Росії та Єврокомісії про продовження транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. На переговорах обговорювали перспективи транзиту російського газу в Європу через Україну після 2019 року, коли спливає чинний транзитний контракт.

Новий раунд переговорів мав відбутися у травні. Заступник глави Єврокомісії Марош Шефчович 20 травня закликав сторони зібратися на тристоронню зустріч "якнайшвидше". Однак Росія відмовилася від цих переговорів, повідомив виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

30 серпня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що український уряд хоче укласти довгостроковий контракт на транзит газу з Російської Федерації в Європу.

3 вересня Шефчович провів телефонну розмову із главою Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексієм Оржелем.

4 вересня міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що Росія, Україна та Єврокомісія найближчим часом погодять дату проведення тристоронніх переговорів про транзит російського газу.

9 вересня джерело в Європейській комісії заявило, що переговори між Європейським союзом, Україною та Російською Федерацією щодо газопостачання мають відбутися 19 вересня у Брюсселі.