У Молдові заочно обвинувачують у крадіжці $ 1 млрд екслідера Демпартії Плахотнюка

Прокурори заявили, що мають докази того, що Плахотнюк був бенефіціаром виведення коштів
Фото: EPA

У прокуратурі Молдови заявили, що колишнього лідера Демократичної партії, бізнесмена Володимира Плахотнюка обвинувачують у створенні організованої злочинної групи, відмиванні коштів і шахрайстві в особливо великих розмірах.

Генеральна прокуратура Молдови заочно обвинувачує колишнього лідера Демократичної партії Молдови, бізнесмена Володимира Плахотнюка у крадіжці $1 млрд із банків країни. Про це заявив генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло, пише NewsMaker.

За інформацією видання, Плахотнюка обвинувачують за трьома статтями: створення організованої злочинної групи, відмивання коштів і шахрайство в особливо великих розмірах.

У прокуратурі зазначили, що документи з обвинуваченням перекладуть англійською і надішлють до США із запитом про екстрадицію.

Прокурори заявили, що мають докази того, що Плахотнюк був бенефіціаром виведення коштів. За даними слідства, бізнесмен використав гроші для особистих цілей: для оплати чартерних перельотів, придбання літака.

14 червня 2019 року Демократична партія Молдови відмовилася від влади, а уряд Павела Філіпа пішов у відставку в повному складі. Плахотнюк заявив 24 червня, що йде з посади голови Демпартії і не буде балотуватися на партійні посади на найближчому з'їзді.

Цьому передували переговори за участю спецпредставників Європейського союзу, США та Росії, які були покликані покласти край кризі двовладдя, що виникла після парламентських виборів.

У Демократичній партії говорили, що Плахотнюк покинув країну – поїхав до сім'ї. Той повідомив про плани повернутися в Молдову і боротися в опозиції, щоб "повернути країні стабільність". 29 жовтня його оголосили в розшук.

Місцеперебування Плахотнюка поки не встановлено. Агентство Agora писало, що один із найбагатших громадян Молдови може перебувати у США, Великобританії чи Румунії.