У МЗС Німеччини спростували інформацію про видавання віз жителям ОРДЛО, які отримали російський паспорт

МЗС Німеччини: Позиція офіційного Берліна щодо цього питання повністю відповідає позиції ЄС
Фото: berlin.de

Німеччина підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, засуджує декрети президента РФ Володимира Путіна щодо спрощеного надання російського громадянства жителям Луганської та Донецької областей, а тому не видає віз українцям Донбасу, які отримали російський паспорт. Про це повідомили в міністерстві закордонних справ ФРН.

У міністерстві закордонних справ Німеччини повідомили, що не знають жодного випадку, коли жителям окупованих територій Донбасу, які отримали російські паспорти, поставили б німецькі візи. Про це йдеться у відповіді МЗС ФРН на запит видання "Німецька хвиля".

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що жителі територій, підконтрольних бойовикам, можуть з українським паспортом в'їхати на територію Німеччини без візи.

"Німеччина веде переговори на рівні Європейського союзу про те, як поводитися з паспортами, виданими на сході України. Технічні деталі такої схеми ще потрібно уточнити", – зазначили у МЗС.

Німецькі дипломати підкреслили, що позиція офіційного Берліна щодо цього питання повністю відповідає заяві, ухваленій на саміті ЄС – Україна 10 липня 2019 року.

"ЄС у тісній координації з міжнародними партнерами готовий розглянути подальші варіанти, зокрема невизнання російських паспортів, виданих із порушенням Мінських угод", – ідеться в заяві.

У МЗС ФРН нагадали, що Німеччина разом зі своїми партнерами по Євросоюзу беззастережно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Засуджує декрети президента РФ щодо спрощеного надання російського громадянства жителям Луганської та Донецької областей, "які суперечать духу і цілям Мінських домовленостей та є порушенням суверенітету України".

Депутатка Бундестагу від Вільної демократичної партії Німеччини Рената Альт повідомила, що Німеччина ставить візи в російські паспорти, видані жителям окупованого українського Донбасу.

Офіційно федеральний уряд критикує видавання паспортів РФ громадянам окупованої частини України. Проте безконтрольне видавання віз підриває всі зусилля з деескалації ситуації на Донбасі, вважає депутатка.

Президент РФ Володимир Путін 24 квітня підписав указ, що спрощує набуття російського громадянства жителям окупованих підконтрольними РФ сепаратистами територій Донбасу.

У МЗС України заявили, що указ "юридично нікчемний" і не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

Видання "Страна" повідомляло, що одночасно із заявою на отримання внутрішнього паспорта РФ жителі ОРДЛО можуть звернутися по отримання закордонного паспорта. Обидва документи видають в один день.