У НАБУ заявили, що не ведуть розслідувань стосовно сина Байдена

Байден-молодший (праворуч) увійшов до складу правління компанії Burisma Limited у 2014 році
Фото: ЕРА (архів)

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливі порушення посадовців Мінекології України під час видавання дозволів на користування надрами підприємствам компанії Burisma за 2010–2012 роки, коли син ексвіцепрезидента США Джо Байдена Гантер ще не був у складі ради директорів фірми, повідомили в НАБУ.

Національне антикорупційне бюро не проводить розслідувань щодо сина ексвіцепрезидента і кандидата у президенти США Джо Байдена Гантера. Про це йдеться в заяві бюро, опублікованій 27 вересня у Facebook.

"НАБУ розслідує кримінальне провадження за фактом вчинення неправомірних дій чиновниками Мінекології часів президента [Віктора] Януковича при видачі спеціальних дозволів на користування надрами ряду підприємств, засновником яких є Burisma Limited, а кінцевим бенефіціарним власником – ексміністр екології [Микола Злочевський]", – ідеться в повідомленні.

У бюро підкреслили, що детективи розслідують події  2010–2012 років, коли Гантер Байден ще не був у складі ради директорів компанії.

"Зміни, що відбулися у складі правління компанії Burisma Limited, які зараз стали об'єктом уваги міжнародного співтовариства, відбулися тільки у травні 2014 року, тому не є і ніколи не були предметом розслідування НАБУ", – додали в антикорупційному бюро.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського, через яку у США спалахнув скандал.

Як випливає з документа, під час розмови Зеленський пообіцяв американському президенту, що новий генпрокурор України розгляне ситуацію зі справою проти компанії Burisma, членом ради директорів якої був син Байдена Гантер.

Ситуація із сином Байдена стала причиною зовнішньополітичного конфлікту та ініціативи запуску процедури імпічмену президента США Дональда Трампа в Конгресі.

Гантер Байден увійшов до ради директорів української енергетичної компанії Burisma Group, яку пов'язують з ексміністром екології в уряді Миколи Азарова Злочевським у 2014 році.

Після зміни влади в Україні в 2014 році ГПУ розслідувала діяльність Burisma, але згодом справу було закрито. У 2016 році Байден-старший висунув вимогу звільнити генпрокурора України Віктора Шокіна, погрожуючи, що США не виділять Україні $1 млрд кредитних гарантій.

У березні 2019-го тодішній глава ГПУ Юрій Луценко натякнув, що відставка Шокіна пов'язана із кримінальним провадженням, де містилися матеріали про те, що члени ради директорів Burisma, зокрема син Байдена Гантер, отримали $17 млн, походження яких було сумнівним. У травні Луценко казав, що у відомства немає доказів правопорушень із боку Джо Байдена або його сина Гантера.

Після публікації стенограми розмови Трампа і Зеленського Луценко підкреслив, що син Байдена не порушував українського законодавства. Гантер Байден не може відповідати за порушення з боку керівництва компанії Burisma, які відбувалися до його появи в Україні, зазначив ексгенпрокурор.