У ПАРЄ закликали владу Білорусі скасувати смертну кару

У Білорусі діє смертна кара
Фото: pixabay.com

Смертна кара є жорстоким та нелюдським покаранням, яке більше не прийнятне в Європі, підкреслили в Парламентській асамблеї Ради Європи.

У Парламентській асамблеї Ради Європи розкритикували рішення Верховного суду Білорусі залишити чинним смертний вирок Олександру Осиповичу, засудженому за вбивство двох жінок у Бобруйську. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті ПАРЄ 16 травня.

"Цей вердикт розчаровує, оскільки демонструє, що, незважаючи на деякі сигнали про скасування смертної кари, білоруські судові органи продовжують застосовувати її. Навіть більше, на думку деяких правозахисників, права пана Осиповича на справедливий судовий розгляд не було дотримано під час кримінального розгляду. Ми знову твердо виступаємо проти будь-якого смертного вироку, ухваленого білоруськими судами. Смертна кара є жорстоким та нелюдським покаранням, яке більше не прийнятне в Європі. Ми знову звертаємося до влади Білорусі із закликом терміново ввести мораторій на смертну кару", – ідеться в заяві.

Осиповича засудили до смертної кари 9 січня за жорстоке вбивство двох жінок.

Білорусь – єдина країна в Європі, де досі застосовують смертну кару. За даними "Радіо Свобода" , із 1991 року у країні ухвалили понад 300 смертних вироків.