У Раді створили п'ять фракцій, "Слуга народу" здобула право коаліції

29 серпня в Раді створили фракції та коаліцію
Фото: ЕРА

За словами Дмитра Разумкова, який головує на першому засіданні Верховної Ради IX скликання,  парламентська фракція "Слуги народу" налічує 254 нардепів, що є більшістю. Відповідно, фракція здобуває право коаліції в новому українському парламенті.

Нардепи від партій "Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя", "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", "Європейська солідарність" і "Голос" 29 серпня створили фракції у Верховній Раді. Про це оголосив Дмитро Разумков, який головував на першому засіданні парламенту, передає кореспондент "ГОРДОН".

До складу фракції "Слуга народу" увійшло 254 парламентарії під головуванням Давида Арахамії, першим заступником став Олександр Корнієнко.

Фракція "Опозиційної платформи – За життя" налічує 44 депутатів, співголовами обрано Юрія Бойка і Вадима Рабіновича.

У фракцію "Батьківщина" увійшло 25 нардепів, її очолила Юлія Тимошенко, заступником голови обрано Сергія Соболєва.

У фракції "Європейська солідарність" – 27 нардепів, її співголовами стали Артур Герасимов та Ірина Геращенко.

У фракції "Голос" – 17 депутатів, її очолив Сергій Рахманін, заступником голови став Ярослав Железняк.

У Верховній Раді нового скликання також створили депутатську групу "За майбутнє" під співголовуванням Віктора Бондаря і Тараса Батенка. До неї увійшло 23 народні депутати.

Разумков також оголосив, що фракція "Слуги народу" у Верховній Раді IX скликання здобула право парламентської коаліції.

"Фракція "Слуга народу" налічує 254 народних депутатів, що становить більшість народних депутатів від кількісного складу Верховної Ради. Відповідно до Конституції України, фракція має права коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді", – заявив Разумков.

21 липня відбулися позачергові вибори до Верховної Ради. З урахуванням депутатів, обраних у мажоритарних округах, "Слуга народу" дістала 254 мандати і зможе сформувати монобільшість. Усього до парламенту пройшло п'ять партій: "Слуга народу" набрала 43,16%, партія "Опозиційна платформа – За життя" – 13,05%, "Батьківщина" – 8,18%, "Європейська солідарність" – 8,10%, партія "Голос" – 5,82%.