У РФ не дозволили Кольченку дистанційно навчатися в університеті Вернадського – Ірина Геращенко

Геращенко: Кольченку відмовили у його фундаментальному праві на освіту
Фото: Tatiana Shchur / Facebook

У РФ заявили, що Таврійський національний університет, студентом якого є засуджений у РФ українець Олександр Кольченко, не має російської акредитації, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Українцю Олександру Кольченку, засудженому у РФ, не дозволили дистанційно продовжити навчання в університеті. Про це у Facebook написала перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко.

Вона нагадала, що Кольченко – студент географічного факультету Таврійського національного університету імені Володимира Вернадського.

"Олександру відмовили у його фундаментальному праві на освіту. Мовляв, ТНУ не має у РФ акредитації. Ми мали зустріч із ректором Таврійського національного паном Казаріним, він обурений, що хлопцю, у якого окупанти забрали малу батьківщину – Крим, якого за надуманими звинуваченнями посадили до російської тюрми, не дають права вчитися. І жоден російський виш акредитований не візьме до себе політв'язня на дистанційне навчання, це ж очевидно", – написала політик.

Геращенко звернулася до українських студентських організацій.

"Ви маєте тісні контакти з міжнародними студентськими організаціями. Світ має знати, що Кремль хапає молодих українців, таємно вивозить їх у свої тюрми і залишає без права на медицину й освіту. Згадайте сьогодні Олександра. Ми повинні посилити спільну зі студентством усього світу боротьбу за його звільнення", – заявила вона.

Політик додала, що звернеться в ОБСЄ і до омбудсмена Валерії Лутковської.

"В ОБСЄ так переживають за видворену російську пропагандистку, то, може, згадають і про українців – політв'язнів Кремля, серед яких студенти без права на навчання, режисери без права на екстрадицію, журналісти без права на звільнення", – написала Геращенко.

У травні 2014 року в Сімферополі було заарештовано чотирьох проукраїнських активістів: Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка та Олега Сенцова. У серпні 2015 року російський суд визнав їх винними в підготовці терактів у Криму та підпалі офісів двох партій у Сімферополі.

Афанасьєв і Чирній погодилися співпрацювати зі слідством і дістали по сім років в'язниці.

Кінорежисера Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі, Кольченка – до 10 років. Пізніше Афанасьєв відмовився від своїх попередніх показань і заявив, що дав їх під тортурами. 14 червня 2016 року Афанасьєва повернули в Україну.

Верховний суд Росії відмовився розглядати касацію на вирок Сенцова і Кольченка.

6 лютого 2017 року Росія повторно відмовилася видати Україні Сенцова і Кольченка через те, що вважає їх громадянами РФ. Кольченко відбуває покарання в колонії в Челябінську.

18 квітня 2017 року Кольченка поновили в університеті Вернадського.