У Сеймі Литви презентували "План Маршалла для України"

Лінкявічюс наполягає на якнайшвидшому здійсненні "Плану Маршалла"
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс заявив про необхідність якнайшвидшого надання Україні допомоги в межах плану, який презентували послам країн – учасниць програми ЄС "Східне партнерство".

План допомоги Україні, ініційований литовськими політиками, який дістав назву "План Маршалла для України", 6 листопада було презентовано в Сеймі Литви послам країн – учасниць "Східного партнерства". Про це повідомляє Delfi.

Згідно з планом, протягом 10 років, починаючи з 2018 року, Україні пропонують виділити €50 млрд допомоги для заохочення малого і середнього бізнесу.

Литовські дипломати й політики заявили, що будуть домагатися підтримки "Плану Маршалла для України" на листопадовому саміті проекту Європейського союзу "Східне партнерство".

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс у розмові з журналістами вказав на необхідність якнайшвидшого надання допомоги Україні.

"Нам дуже важливо, щоб допомога, яка потрапляє в Україну, була ефективною, щоб донори охоче виділяли для цього кошти, щоб їх не лякали прояви бюрократії та корупції, які ще є. Одночасно ми бачимо, що час не є нашим союзником, адже люди втомилися від війни, від бюрократії, від нестатків", – сказав Лінкявічюс.

Наприкінці березня Європейська народна партія на з'їзді, який проходив на Мальті, ухвалила резолюцію про розроблення довгострокового плану допомоги Україні ("Плану Маршалла для України"). У резолюції ЄНП закликала держави – члени ЄС "за допомогою двосторонніх і багатосторонніх програм надавати Україні військову, гуманітарну та економічну допомогу". Також партія запропонувала створити "широкий інвестиційний пакет", спрямований на прискорене відновлення економіки України.

Один з авторів документа, колишній прем'єр-міністр Литви і нинішній депутат Сейму Андрюс Кубілюс заявив, що "План Маршалла для України" дасть змогу "влити в реальну економіку України до €5 млрд на рік".

У липні президент України Петро Порошенко заявив, що Україна й лідери Євросоюзу обговорили можливість проведення у 2018 році інвестиційної конференції за "Планом Маршалла для України".

25 серпня українсько-литовський проект допомоги Україні було презентовано в європейських інститутах.

3 листопада віце-прем'єр-міністр України Іванна Климпуш-Цинцадзе сказала, що "План Маршалла для України" набув "чітких обрисів".