У "Слузі народу" офіційно не працює жодна людина – Комітет виборців України

КВУ: "Слугу народу" було офіційно зареєстровано 31 березня 2016 року
Фото: ЕРА

Як заявили в Комітеті виборців України, партії, які офіційно не реєструють своїх співробітників, можуть платити зарплату "в конвертах". У звіті партії "Слуга народу" зазначено, що за період із липня до вересня 2019 року політсила не витрачала коштів на заробітну плату.

Згідно зі звітом партії "Слуга народу" про майно, доходи, витрати й зобов'язання фінансового характеру, у партії офіційно не працює жодна людина, повідомила 20 листопада пресслужба Комітету виборців України.

"У графі "працівники складу апарату партії" вказано цифру 0. Для порівняння: у ВО "Батьківщина" офіційно працює 73 особи, у "Європейській солідарності" – 46 осіб, у "Голосі" – три, в Радикальній партії Олега Ляшка – 20, у "Самопомочі" – 264, в "Українській стратегії Гройсмана" – три", – ідеться в повідомленні.

Також у "Слузі народу" не витрачали коштів на заробітну плату.

"Усього за період липня – вересня партія витратила 240 млн грн, із них 0 грн – на заробітну плату. Крім цього, у "Слуги народу" не зареєстровано жодного місцевого осередку зі статусом юридичної особи", – продовжили у КВУ.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель зауважив, що "складно уявити парламентську політичну партію, у якій би працювали особи виключно на волонтерських засадах".

"Зокрема партію, у якій немає оплачуваного на постійній основі бухгалтера, охорони, секретаря, працівників пресслужби та оргвідділу. Багаторічна практика вказує, що такі партії можуть здійснювати тіньову оплату праці – "у конвертах". Схожа ситуація з місцевими осередками партій, які не мають статусу юридичних осіб. Закон "Про політичні партії в Україні" дозволяє існування місцевих організацій без такого статусу, однак, на думку КВУ, це свідчить про централізований характер управління та може бути спробою тінізації партійного життя. Зокрема, такі місцеві організації не здатні проводити повноцінну фінансову та господарську діяльність через відсутність рахунків у банках. Однак це також полегшує життя партіям, які не зобов'язані звітувати про діяльність осередків без статусу юридичних осіб перед Національним агентством із питань запобігання корупції", – заявив Кошель.

Згідно з даними Реєстру політичних партій, "Слугу народу" було офіційно зареєстровано 31 березня 2016 року.

21 липня відбулися позачергові вибори у Верховну Раду. Усього до парламенту пройшли п'ять партій: "Слуга народу" набрала 43,16%, партія "Опозиційна платформа – За життя" – 13,05%, "Батьківщина" – 8,18%, "Європейська солідарність" – 8,10%, партія "Голос" – 5,82% голосів виборців. Фракція "Слуга народу" здобула права парламентської коаліції.