У "Слузі народу" підтвердили, що кандидат від їхньої політсили Соколов має російське громадянство

У "Слузі народу" заявили, що з російським паспортом Соколова (на фото) "все не так однозначно"
Фото: Tax Advisers Association / Facebook

Глава "Слуги народу" Дмитро Разумков заявив, що остаточне рішення щодо російського громадянства кандидата від партії Михайла Соколова ухвалять на з'їзді політичної сили.

Рішення про остаточний список кандидатів у депутати від партії "Слуга народу" ухвалюватимуть 6 липня на третьому етапі з'їзду політичної сили, на якому буде затверджено результати постпраймеріз. Про це заявив голова політсили Дмитро Разумков, повідомило 3 липня видання "theБабель".

Разумков визнав, що один із кандидатів у депутати, №99 у списку "Слуги народу", Михайло Соколов, має російське громадянство.

"Те, що ця проблема є, ми знаємо і цим займаємося. Там усе не так однозначно... Остаточне рішення щодо Соколова буде прийнято на з'їзді партії "Слуга народу". Очищення списку буде проводити з'їзд", – підсумував він.

Про російський паспорт Соколова у своєму YouTube розповів 15 червня одеський активіст Сергій Стерненко. За його даними, у 2001 році кандидат отримав внутрішній російський паспорт, а у 2016 році – закордонний паспорт РФ.

26 червня в колонці для "Української правди" Соколов заявив, що подав декларацію про відмову від російського громадянства і не має російського паспорта.

"Я переїхав до України у 2005 році, після розгрому компанії ЮКОС і арешту її керівника Михайла Ходорковського. Поштовхом до переїзду стала велика цікавість, яку почала проявляти російська прокуратура до мене і моєї роботи в ЮКОСі, а також переміщення всього мого колишнього керівництва за кордон або в тюрму", – написав він.

Соколов додав, що у 2007 році одружився з громадянкою України, у 2009 році отримав посвідку на проживання, а з 2014-го став домагатися українського громадянства. Кандидат додав, що п'ятий президент України Петро Порошенко підписав указ про надання йому українського громадянства у 2017 році.

1 липня Разумков обіцяв, що партія "Слуга народу" перевірить інформацію про російське громадянство Соколова.

На сайті Центральної виборчої комісії Соколова вказано під №99. В офіційній біографії кандидата йдеться, що він народився 23 травня 1976 року, громадянин України, протягом останніх п'яти років проживає на території України, має вищу освіту, виконавчий партнер Kesarev Consulting, безпартійний, проживає в Києві, не судимий.