У ЦВК заявили, що готові до реалізації закону про виборчі права переселенців, якщо його ухвалить Рада

У Раді зареєстровано законопроект №6240
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

За словами заступника голови Центральної виборчої комісії України Євгена Радченка, тільки Верховна Рада може спростити процедуру реєстрації внутрішніх переселенців і полегшити для них процес голосування на виборах.

Центральна виборча комісія (ЦВК) України готова до реалізації закону про виборчі права внутрішніх переселенців, якщо його ухвалить Верховна Рада, заявив на прес-конференції 13 листопада заступник голови ЦВК Євген Радченко, передає кореспондент "ГОРДОН".

За його словами, ідеться про законопроект №6240 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)".

"Що стосується внутрішньо переміщених осіб, то проблему слід ділити на кілька складників. Перша – це внутрішньо переміщені особи, які проживають і зареєстровані як переселенці на території України. Із ними особливих проблем немає саме на президентських виборах, вони зможуть проголосувати... Більше проблем буде з іншою категорією осіб, які лише числяться як внутрішні переселенці, але реально живуть на території, підконтрольній ворогові. І з цими людьми будуть великі проблеми, оскільки не факт, що вони зможуть дістатися до дільниць, де зможуть проголосувати", – сказав Радченко.

За його словами, "можна було б полегшити процедуру реєстрації внутрішньо переміщених осіб та процедуру голосування".

"Але акцентую на тому, що без змін до законодавства ЦВК самовільно не зможе цього зробити. І вкотре повторюємо, що в парламенті є законопроект №6240, який міг би врегулювати цю ситуацію. Можу тільки сказати, що ЦВК готова до застосування цього закону, якщо він стане законом", – додав заступник голови українського Центрвиборчкому.

Вибори президента України мають відбутися 31 березня 2019 року, виборчий процес стартує наприкінці грудня 2018-го. На вибори президента України 2019 року в проекті державного бюджету передбачено приблизно 2,5 млрд грн, із яких понад 1,5 млрд – на перший тур, 848 млн – на другий.

Станом на 29 жовтня 2018 року в Україні було зареєстровано 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб із Криму і Донбасу.