У Верховній Раді відкрили почесний портал, у якому зберігатимуть Прапор незалежності України

Головний прапор України зберігатимуть у центральному холі Верховної Ради
Фото: Андрій Парубій / Facebook

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що синьо-жовтий прапор обов'язково буде знову піднято над Донецьком, Луганськом, Сімферополем і Севастополем.

Сьогодні, 23 серпня, голова Верховної Ради Андрій Парубій в центральному холі українського парламенту урочисто відкрив почесний портал, у якому зберігатимуть Прапор незалежності України. Про це повідомляє прес-служба ВР.

Виступаючи на церемонії відкриття, голова парламенту зазначив, що 26 років тому цей прапор було урочисто внесено до сесійної зали Верховної Ради України зокрема присутніми на церемонії народними депутатами України першого скликання – Миколою Поровським, Іваном Зайцем, Ярославом Кендзьором, Ігорем Деркачем і Володимиром Крижанівським.

У прес-службі Верховної Ради зазначили, що синьо-жовтий прапор є символом тисячолітньої традиції української держави та її боротьби за незалежність.

"У битвах на Синіх Водах, під Грюнвальдом та Оршею хоругви наших лицарів були синіх і золотих барв. Під цим прапором боролися українські січові стрільці, воїни армії УНР та ЗУНР. 29 квітня 1918 року синьо-жовті прапори на своїх кораблях підняли моряки Чорноморського флоту у Криму. Із цим прапором у руках давали відсіч загарбникам українські повстанці 20-х років на Наддніпрянщині, запорожці Карпатської України та воїни Української повстанської армії", – ідеться у зверненні.

Парубій підкреслив, що головний прапор країни є національною святинею і займе гідне місце у Верховній Раді України. На своїй сторінці у Facebook він висловив упевненість, що український прапор буде піднято і в окупованому Росією Криму, а також на захоплених територіях Донецької і Луганської областей.

"Переконаний, що обов'язково настане той день, коли синьо-жовтий стяг буде знову піднятий над Донецьком, Луганськом, Сімферополем та Севастополем, як прапор визволення та повернення до життя в єдиній вільній українській родині", – підсумував голова ВР.

23 серпня в Україні святкують День державного прапора. 23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради. Наступного дня було проголошено незалежність України.