У Верховній Раді зареєстрували законопроект про підвищення штрафів водіям

У Верховній Раді зареєстровано "автомобільний" законопроект
Фото: ЕРА

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає істотне посилення покарання за порушення правил дорожнього руху.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект Кабінету Міністрів, який передбачає багаторазове збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху.

Проект закону опубліковано на сайті парламенту під №7286.

Законопроектом пропонують збільшити з 510 грн до 3,4 тис. грн штраф за рух на швидкості, що перевищує максимально допустиму більш ніж на 50 км/год.

Якщо водій потрапив у ДТП та зник із місця події, законодавці пропонують штрафувати його на 3,4 тис. грн, замість нинішніх 255 грн, або позбавляти його прав на шість місяців.

За керування автомобілем без водійського посвідчення пропонують збільшити штраф із 510 до 10,2 тис. грн. У разі повторного порушення протягом року сума стягнення зросте до 40,8 тис. грн.

За вчинення в стані алкогольного сп'яніння ДТП, що спричинило смерть людини або завдавання тяжких тілесних ушкоджень, Кабмін пропонує карати позбавленням волі на термін від чотирьох до 10 років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п'яти до восьми років.

Якщо аварія спричинила загибель кількох осіб, тюремний термін пропонують збільшити від семи до 12 років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п'яти до 10 років.

Кабінет Міністрів розглянув пакет змін до українського законодавства в частині відповідальності за порушення правил дорожнього руху 10 листопада. 

Презентуючи напрацювання, глава МВС Арсен Аваков заявив, що в Україні "склалася катастрофічна ситуація у сфері безпеки дорожнього руху". Він повідомив, що у 2016 році в Україні сталося майже 155 тисяч аварій, із яких понад 25 тисяч – із постраждалими. За дев'ять місяців 2017 року сталося вже 117 тис. ДТП, 19 тис. із яких – із постраждалими. За даними Кабміну, зараз в Україні жертвами аварій щодня стає вісім осіб, 92 – дістає травми.