У законопроекті про нацбезпеку функції СБУ обмежили захистом критичної інфраструктури – нардеп Вінник

Вінник: Ми чітко розмежували повноваження сил оборони й сил безпеки
Фото: solydarnist.org

Згідно із законопроектом про нацбезпеку, функціонал Служби безпеки України буде обмежено контррозвідкою і питаннями боротьби з тероризмом та підривною діяльністю, зазначив нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник.

В остаточному тексті законопроекту про національну безпеку, підготовленому до другого читання, було враховано пропозиції західних партнерів, які стосуються роботи Служби безпеки України (СБУ).

Про це після погодження тексту законопроекту комітетом Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони заявив нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник, брифінг якого транслював телеканал "112 Україна".

"Уточнено функціонал СБУ, який буде обмежено питаннями боротьби з тероризмом, контррозвідувальним захистом держави, із підривною діяльністю. Він фактично зосереджується на питаннях захисту критичної інфраструктури", – сказав він.

За словами Вінника, було також уточнено "деякі визначення щодо сектору безпеки й оборони".

"Ми чітко розмежували повноваження сил оборони і сил безпеки, уточнили функціонал Національної гвардії, яка в мирний час входить до сил безпеки, у воєнний час... буде підпорядкована Генеральному штабу", – зазначив нардеп.

Парламентський комітет 19 червня погодив законопроект про нацбезпеку для розгляду народними депутатами.

17 січня члени Ради національної безпеки і оборони підтримали проект закону "Про національну безпеку України". Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що закон має узагальнити і звести до єдиного знаменника всі вже проведені та заплановані реформи сектору безпеки, "а також поєднати в собі не тільки базові засади національної безпеки, але і питання демократичного цивільного контролю та основи планування в цих сферах".

5 лютого президент України Петро Порошенко схвалив рішення РНБО щодо внесення у Верховну Раду закону "Про національну безпеку України". Відповідний указ з'явився на офіційному сайті президента після зустрічі у США глави Пентагону Джеймса Меттіса та міністра оборони України Степана Полторака. Меттіс підкреслив, що очікує ухвалення Верховною Радою закону про нацбезпеку, який дасть змогу провести реформи в українській оборонній сфері.

19 березня член комітету, нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник заявляв, що, згідно з уточненою редакцією проекту закону, Служба безпеки України буде підзвітна і підконтрольна Верховній Раді.

Верховна Рада України взяла законопроект №8068 "Про національну безпеку" за основу 5 квітня.