"УБЕЗ – усе. Пішов в історію". Гончарук повідомив, що Кабмін ліквідував економічний департамент Нацполіції

Гончарук: Це перший крок, цього недостатньо. Але він є символічним
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що уряд ліквідував департамент захисту економіки Нацполіції (УБЕЗ) і протягом найближчих двох-трьох місяців очікує розгляду Верховною Радою законопроєкту про створення нового органу, якому передадуть повноваження цього підрозділу.

Кабінет Міністрів України на своєму першому засіданні 2 вересня ухвалив рішення про ліквідацію департаменту захисту економіки Нацполіції. Про це на брифінгу після засідання Кабміну повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ми ліквідували економічну частину Нацполіції. УБЕЗ – усе. Пішов в історію. Більше поліцейські не повинні втручатися в діяльність бізнесу. Це перший крок, цього недостатньо. Але він є символічним", – сказав прем'єр.

Гончарук зазначив, що зараз потрібно створити правоохоронний орган, який розслідуватиме справи з юрисдикції економічного підрозділу поліції.

За його словами, для цього парламенту запропонують внести зміни в українське законодавство і подадуть відповідний проєкт закону.

"Це буде більше аналітичний, а не силовий орган. Ми розраховуємо, що у найближчі два-три місяці цей закон буде розглянутий, підтриманий і ухвалений Верховною Радою, виконуючи який ми остаточно забезпечимо передання функцій. Тому станом на зараз ми ліквідували УБЕЗ, але це ще недороблена робота, такий перший символічний крок для того, щоб продемонструвати бізнесу – тиску тепер не буде", – сказав він.

Президент Володимир Зеленський на засіданні з керівництвом парламенту та Кабміну 2 вересня доручив уряду підготувати і внести відповідний законопроєкт на розгляд Верховної Ради до 1 жовтня, парламенту – затвердити його до 1 грудня.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав у Twitter, що Кабмін уже затвердив алгоритм створення Служби фінансових розслідувань, якій передадуть повноваження економічного департаменту поліції.

"При створенні Служби фінансових розслідувань мають бути ліквідовані профільні підрозділи Держфіскальної служби та Служби безпеки України. МВС уже ліквідувало економічний департамент у складі Нацполіції. У країні має бути єдиний фаховий і потужний орган боротьби з економічними злочинами", – зазначив він.

Попередній Кабмін у 2017 році попередньо погодив законопроєкт про створення Державної служби фінансових розслідувань, однак до парламенту документ так і не внесли.