Україна купуватиме товари для боротьби з коронавірусом без тендерів – МОЗ

Список медичного обладнання, яке можна буде купувати без тендера, визначить Кабмін

Фото: depositphotos.com

У зв'язку із загрозою поширення коронавірусу МОЗ України ініціювало зміни до законодавства, які дадуть можливість органам місцевої влади закуповувати медобладнання, засоби діагностики та лікування інфекції без тендерів, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Органам місцевої влади дозволять проводити без тендерних процедур закупівлі апаратів вентиляції легенів та інших товарів для боротьби з коронавірусом. Про це 12 березня в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"Будуть закупівлі без тендера", – сказав він.

За його словами, відповідний законопроєкт ініціювали в Міністерстві охорони здоров'я України.

"Можна буде закуповувати медичне обладнання без тендерних процедур, а також засоби захисту і засоби діагностики за списком, який визначить Кабмін України для ефективної протидії коронавірусній інфекції", – сказав заступник міністра.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на початок доби 13 березня в Китаї жертвами коронавірусу стало 3176 осіб. Протягом доби від COVID-19 померло семеро осіб. Загальна кількість підтверджених випадків інфікування коронавірусом у Китаї сягнула 80 813, вилікували і виписали 64 111 осіб.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на 12 березня за межами Китаю зареєстровано 44 067 випадків інфікування коронавірусом у 117 країнах. Кількість померлих становить 1440.

В Україні станом на 12 березня зафіксовано три випадки зараження коронавірусом.