Україна наполягатиме на відновленні пам'ятника воїнам УПА у Грушовичах – В'ятрович

На місці зруйнованого пам'ятника у Грушовичах археологи виявили поховання
Фото: Павло Подобєд / Facebook

Висновки польської сторони за підсумками археологічних розкопок на місці знищеного пам'ятника воїнам Української повстанської армії у польському селі Грушовичі є передчасними, вважає голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Україна буде вести переговори з Польщею про відновлення пам'ятника воїнам Української повстанської армії (УПА) у польському селі Грушовичі. Про це 28 червня у коментарі УНН повідомив керівник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Ми вважаємо, що на цьому місці має бути поставлено пам'ятник, який повинен говорити, зокрема, про тих людей, яких там поховано... Зараз якихось переговорів із польською стороною ще не відбувалося. Очікуємо, що вони відбудуться і, відповідно, будемо озвучувати це питання вчергове", – зазначив В'ятрович.

Він уважає, що висновки польської сторони за підсумками археологічних розкопок у Грушовичах є передчасними.

"Ми переконані, що дослідження мають тривати. Нас дивує, що так швидко було завершено самі розкопки, і так швидко було підготовлено висновки, які, очевидно, мали довести попередню версію Польського інституту національної пам'яті, який починав ці розкопки", – заявив В'ятрович.

Він сказав, що з самого початку було зрозуміло, що знайдені останки не матимуть якихось однозначних матеріалів, які дадуть можливість їх ідентифікувати як воїнів УПА.

"Утім, польська сторона чомусь вдалася до цих розкопок і вирішила їхніми результатами скористатися для того, щоб сказати, що нібито не знайдено достатніх підстав для того, щоб уважати ці останки повстанськими. Ми переконані, що для таких висновків достатніх підстав немає", – наголосив В'ятрович.

Він додав, що одне із зауважень української сторони стосувалося "дивного підходу польських археологів", які проводили розкопки саме під пам'ятником.

"Ми чудово розуміємо, що пам'ятник, який з'явився через 40 років після того, як там поховали людей, не міг ідеально точно потрапити, власне, на цю могилу. Навіть більше, під час цих розкопок проведено аналіз не всіх виявлених останків, а частини. І частину останків, які опинилися за межами пам'ятника, їх не аналізували. Тобто теж дуже дивний підхід, коли останки двох людей фактично не аналізували, незважаючи на те, що частково їх викопали, власне, в тій частині, яка була під пам'ятником. Навіть більше, в одній із частин під цим пам'ятником була можливість, не порушуючи інших могил, ще як мінімум на кілька метрів розширити розкопки. Цього не було зроблено і це дає підстави говорити про те, що, на жаль, розкопки ставили за мету не з'ясувати, кого саме поховали під цим пам'ятником, а довести, що нібито там ніколи не було воїнів УПА", – резюмував В'ятрович.

26 квітня 2017 року стало відомо, що на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля розібрали надгробний пам'ятник воїнам УПА. У Міністерстві закордонних справ України назвали дії щодо руйнування пам'ятника "демонстративними і провокаційними".

У червні українська сторона скасувала дозволи на проведення пошуку та ексгумацію поляків, похованих в Україні.

У квітні 2018 року посол Польщі в Україні Ян Пєкло заявив, що польська сторона пропонує спільно провести ексгумаційні роботи у Грушовичах – якщо на місці пам'ятника буде виявлено людські останки, могилу буде відновлено.

15 травня в Інституті нацпам'яті Польщі заявили про намір провести такі розкопки. Під час них на місці зруйнованого пам'ятника виявили поховання.

26 травня фахівці Інституту національної пам'яті Польщі завершили розкопки. У Бюро пошуків та ідентифікації ІНП країни заявили, що на місці було виявлено цивільні одиночні поховання 16 людей – чоловіків, жінок і дітей. У бюро зазначили, що ці останки, найімовірніше, не належать воїнам УПА.

Зі свого боку секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета повідомив, що за попередніми висновками групи українських експертів, які брали участь у розкопках, там було поховано не менше ніж трьох воїнів УПА. Він підкреслив, що пам'ятник потрібно відновити.