Україна може підписати договір про продовження транзиту газу після 17 грудня – Оржель

Оржель: Ми повністю підтримуємо позицію наших європейських партнерів
Фото: ЕРА

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель повідомив, що Європейська комісія під час чергового етапу тристоронніх переговорів про транзит газу запропонувала закріпити в контракті обсяг транзиту газу до 60 млрд м³ щорічно з можливістю його збільшення до 90 млрд м³ на десятирічний строк.

Україна може підписати з Росією контракт щодо продовження транзиту газу після 17 грудня, коли завершиться процес відділення оператора газотранспортної системи від НАК "Нафтогаз України" та імплементації норм європейського законодавства в українське.

Про це міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель розповів 28 жовтня після чергового раунду тристоронніх переговорів про транзит газу, повідомляє УНІАН.

"Потенційно ми ще не можемо підписати ці договори, ми повинні бути готові. Згідно з нашою дорожньою картою, ці можливості з'являться після 17 грудня", – сказав він.

Оржель зазначив, що Україна хоче інтенсифікувати переговорний процес і запропонувала провести наступний раунд консультацій після 11 листопада.

Він також розповів, що Європейська комісія запропонувала закріпити в контракті обсяг транзиту газу до 60 млрд м&³3; щорічно з можливістю його збільшення до 90 млрд м&³3; на десятирічний строк, зазначає УНІАН.

"Ми повністю підтримуємо позицію наших європейських партнерів, враховуючи чітку позицію України щодо гарантування безпеки постачань у регіоні, забезпечення стабільних постачань на європейські ринки газу, а також стабільних обсягів, необхідних для роботи української ГТС", – додав Оржель.

10-річний контракт між Україною та Росією про постачання і транзит газу закінчується наприкінці 2019 року. З осені 2015 року Україна не імпортує природного газу згідно з контрактом із "Газпромом", закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

Сьогодні у Брюсселі відбулися переговори за участю України, Росії та Єврокомісії. Під час консультацій обговорили тарифи на транзит, обсяги транзиту і впровадження європейських правил ринку газу в Україні після 2019 року.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив, що наступний раунд переговорів відбудеться до кінця листопада.

Український уряд хоче укласти довгостроковий контракт на транзит газу із РФ до Європи. 

Президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ готова на рік продовжити наявний договір на транзит газу через Україну, якщо не буде підписано нової угоди. Окрім того, РФ пропонує Україні відновити прямі постачання газу. Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що під час прямих постачань газ буде дешевшим на 20%.

Оржель сказав, що прямі постачання газу з Росії в Україну можливі лише на ринкових умовах. Про це говорив і голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв. "Я не здивуюся, якщо 1 січня ми побачимо "Газпром експорт" постачальником газу для великих українських споживачів, підприємств різної сфери", – зазначив він.