Україна попередила Євросоюз, що на початку 2020 року може статися газова криза – Зеркаль

Зеркаль також нагадала, що зараз усі європейські країни, зокрема Україна, нарощують обсяги закачування газу у свої сховища
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

Є висока ймовірність, що до 1 січня 2020 року Україна і Росія не домовляться про укладення нового контракту про транзит російського газу в Європу через українську газотранспортну систему, сказала заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Україна попередила Євросоюз про можливу газову кризу, пов'язану з відсутністю договору про транзит російського газу через українську газотранспортну систему. Про це 15 червня в інтерв'ю Bloomberg повідомила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Через те, що Росія продовжує відкладати дату проведення переговорів про транзит газу є висока ймовірність, що до 1 січня 2020 року Україна і Росія не домовляться про укладення нового контракту, зазначила вона.

Зеркаль наголосила, що у зв'язку з цим зараз усі європейські країни, зокрема Україна, нарощують обсяги закачування газу у свої сховища.

Заступниця міністра додала, що в Україні "є добре розроблена основа для проведення подальших успішних переговорів".

21 січня 2019 року у Брюсселі відбувалися тристоронні переговори України, Росії та Європейської комісії про продовження транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. На переговорах обговорювали перспективи транзиту російського газу в Європу через Україну після 2019 року, коли закінчується чинний транзитний контракт. Глава "Газпрому" Олексій Міллер висунув пропозицію пролонгації договору про транзит газу 2009 року.

У НАК "Нафтогаз" заявили, що мають намір запропонувати Росії принципово новий контракт, згідно з яким РФ буде транспортувати в ЄС через Україну 60 млрд м&³3; газу щорічно протягом 10 років.

Новий раунд переговорів мав відбутися у травні, проте потім у російському уряді повідомили, що він може відбутися у вересні або жовтні 2019 року.

13 червня міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив після переговорів із віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем, що дату чергової тристоронньої зустрічі у форматі Росія – Україна – Єврокомісія буде визначено у другій половині вересня, "щоб дочекатися парламентських виборів і призначення уряду України".