Україна в Гаазі наполягатиме, що РФ продовжує порушувати Конвенцію ООН із морського права – Зеркаль

Зеркаль: Трибунал має покласти край триваючим порушенням із боку РФ
Фото: EPA

Незважаючи на те, що РФ відпустила військовополонених українських моряків, кримінальні справи проти них не закрили, підкреслила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Україна в арбітражному суді в Гаазі наполягатиме, що Росія продовжує порушувати Конвенцію ООН із морського права. Про це у Facebook 21 листопада повідомила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Вона нагадала, що в Постійному арбітражному суді (Permanent Court of Arbitration) відбулися процедурні слухання за позовом України проти РФ щодо захоплення трьох українських військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів у листопаді 2018 року.

"Ми наполягаємо, що справа є терміновою, оскільки, незважаючи на те, що у вересні РФ звільнила наших моряків, кримінальні справи проти них тривають. Тобто вона і далі продовжує заперечувати імунітет українських моряків. Три дні тому – майже через рік після того, як 25 листопада 2018 року їх було захоплено – РФ звільнила наші кораблі, вилучивши з них зброю, комунікаційне обладнання та документи. Таким чином РФ продовжує порушувати наказ Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року і Конвенцію ООН із морського права. Трибунал має покласти край цим триваючим порушенням. Відтак Україна потребує остаточного, обов'язкового рішення про визнання РФ винною в порушенні низки статей конвенції", – написала Зеркаль.

Вона зазначила, що за підсумками процедурних слухань арбітраж 22 листопада затвердить правила своєї роботи, визначить назву справи та основи прозорості, а саме – можливість доступу громадськості до матеріалів справи і можливість онлайн-трансляції слухань.

"Незважаючи на те, що предметом справи є одне просте питання – кричуще порушення РФ фундаментального принципу міжнародного морського права – абсолютного імунітету військових суден і членів їхнів екіпажів, РФ намагається вибороти стільки ж часу для розгляду цієї справи, як і у справі про порушення прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці. Крім того, Росія прагне зробити слухання максимально закритими. Сьогодні відбувся обмін позиціями та аргументами між сторонами. Зважаючи на суттєву різницю в підходах сторін до найбільш чутливих питань, досягти згоди не вдалося", – заявила заступниця міністра.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву. Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ.

У квітні 2019 року Україна звернулася в Міжнародний трибунал із морського права, вимагаючи як тимчасовий захід зобов'язати РФ негайно звільнити моряків і кораблі. Російська сторона відмовилася від участі у слуханнях.

25 травня трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Строк виконання рішення закінчився 25 червня.

7 вересня між Україною і РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед тих, хто повернувся на батьківщину, – захоплені Росією після інциденту біля Керченської протоки 24 українські моряки. Адвокат Микола Полозов повідомляв, що моряків відпустили під поруку української омбудсменки Людмили Денісової.

За даними заступниці міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, Київ щонайменше сім разів звертався до російської влади з вимогою повернути кораблі.

У Раді Федерації РФ стверджували, що Київ має публічно назвати провокацією дії моряків, щоб Москва повернула захоплені кораблі.

18 листопада пресслужба Військово-морських сил Збройних сил України повідомила, що кораблі попрямували в бік України. Командувач ВМС Ігор Воронченко заявив, що кораблі буксирують, оскільки "росіяни їх угробили".

20 листопада кораблі прибули в Очаків. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія повернула кораблі без будь-яких умов. За словами глави держави, катери відремонтують протягом трьох місяців.