Українська армія потрапила в топ-10 Європи

За даними Global Firepower, у складі Повітряних сил України 240 повітряних суден
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation

Україна посіла 29-ту позицію у світовому рейтингу найсильніших армій і потрапила на 10-те місце в рейтингу армій Європи. Дані складено на основі дослідження, оприлюдненого у квітні 2018 року.

Видання Business Insider 2 листопада опублікувало рейтинг найсильніших європейських армій, складений на основі оприлюдненого у квітні 2018 року світового рейтингу Global Firepower.

У світому рейтингу Україна покращила свої позиції порівняно із 2017 роком і піднялася на 29-те місце. Лідирують у ньому США, Росія посідає друге місце. Також у першій десятці опинилися Китай, Індія, Франція, Великобританія, Південна Корея, Японія, Туреччина і Німеччина.

До першої десятки європейських країн увійшли Росія, Франція, Великобританія, Туреччина, Німеччина, Італія, Іспанія, Польща, Греція та Україна.

Скріншот: globalfirepower.com

За даними дослідників, у складі авіації України є 240 повітряних суден, також на озброєнні 2214 бойових танків.

В активі Військово-морських сил Збройних сил України 25 суден.

Індекс військової могутності (PowerIndex) для армії кожної країни визначали за 55 критеріями. Експерти враховували різноманітність озброєнь. Ядерні потужності не були вирішальним фактором під час визначення сили тієї чи іншої армії, хоча ядерні озброєння і були "бонусом". Аналітики Global Firepower водночас враховували фінансову стабільність країн.

За даними Global Firepower, в Україні 44 млн населення, військового персоналу – 1,18 млн осіб. Оборонний бюджет України становить $4,88 млрд.

На потреби сектору нацбезпеки та оборони буде спрямовано понад 5% ВВП. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що на безпеку та оборону в державному бюджеті України на 2019 рік буде передбачено приблизно 200 млрд грн.