Українські правозахисники про ймовірне повернення РФ у ПАРЄ: Моральна капітуляція Ради Європи

ПАРЄ сьогодні розгляне питання ймовірного повернення делегації з РФ
Фото: Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Сьогодні регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи обговорить повноваження національних делегацій, зокрема російської. Низка українських правозахисних організацій закликала ПАРЄ починати дискусію про зняття санкційного тиску з РФ з вимоги звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України в Росії та на окупованих українських територіях Криму і Донбасу.

Українські правозахисні організації звернулися із заявою до комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань процедури, імунітетів та інституційних справ, а також національних делегацій країн – учасниць РЄ, у якій застерегли від повернення російської делегації в ПАРЄ. Документ є в розпорядженні "Європейської правди".

Правозахисники зазначають, що РФ навіть не почала виконувати жодної з висловлених їй рекомендацій у резолюціях ПАРЄ, фактично нехтуючи статутними вимогами організації – члена Ради Європи.

"Більше того, ситуація тільки погіршується, і прикладів грубих порушень Росією міжнародних стандартів прав людини на окупованій нею території Криму та в зоні збройного конфлікту на Донбасі стає дедалі більше", – вважають правозахисники.

Вони нагадали про переслідування російською окупаційною владою правозахисників, журналістів і громадських активістів у Криму, що стало системним явищем.

"У світлі цих фактів безумовне повернення російської делегації до ПАРЄ виглядає моральною капітуляцією Ради Європи як міждержавної організації, котра дбає про забезпечення прав людини... Рішення про можливе повернення до ПАРЄ російської делегації при повному нехтуванні Росією вимог цієї організації є не підтримкою російського громадянського суспільства, а ударом по його цінностях і моральних засадах, фактично поширенням і множенням непокараного зла", – ідеться в заяві.

Правозахисники закликають починати дискусію про зняття санкційного тиску з РФ із вимоги звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України в Росії та на окупованих українських територіях Криму і Донбасу.

"Ми просимо вас звернути увагу, що мова йде не тільки про Російську Федерацію, але й про інші країни – учасниці Ради Європи, яким позбавлення права ПАРЄ накладати санкції просто розв'яже руки, і від яких можна буде чекати посилення політичних переслідувань", – ідеться у зверненні.

Його підтримало 12 українських правозахисних організацій, зокрема "Центр громадянських свобод", "Об'єднання родичів політв'язнів Кремля", "Східноукраїнський центр громадських ініціатив", "Крим SOS" та інші.

Регламентний комітет ПАРЄ обговорить повноваження національних делегацій, зокрема російської, сьогодні.

Росію позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі.

8 квітня 2019 року "Європейська правда" написала, що представники Німеччини в Раді Європи ведуть активні дії для зняття санкційного тиску з РФ. Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи затвердило термінові дебати, на яких парламентаріям пропонували розглянути доповідь делегата від Нідерландів Тіні Кокса (фракція "Об'єднані ліві") з пунктом, який передбачав позбавити ПАРЄ права накладати санкції на національні делегації. Це давало змогу створити механізм повернення делегації РФ до роботи в асамблеї.

9 квітня стало відомо, що початковий варіант доповіді Кокса змінено. Голландський делегат запропонував створити альтернативний варіант запровадження санкцій, коли останнє слово у разі покарання країни, що порушує принципи співіснування європейських націй, має належати Комітету міністрів Ради Європи.

10 квітня ПАРЄ схвалила резолюцію про підтримку доповіді "Роль і місія ПАРЄ: головні виклики майбутнього". У резолюції міститься заклик до РФ призначити делегацію в асамблею і відновити обов'язкову виплату внеску в бюджет організації. Право ПАРЄ самостійно вводити санкції залишили без змін.

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив 13 травня у Брюсселі, що Україна може відмовитися від дотримання Мінських угод у разі, якщо Рада Європи зніме санкції з Росії.

Комітет міністрів Ради Європи на щорічній сесії в Гельсінкі 17 травня заявив, що держави – члени РЄ повинні мати право на рівних умовах брати участь у роботі Комітету міністрів ПАРЄ. Також міністри зазначили, що "вітали б" участь делегацій усіх держав-членів у наступній, червневій, частині сесії ПАРЄ, враховуючи вибори генерального секретаря Ради Європи та суддів Європейського суду з прав людини.

Крім цього, комітет заявив, що має бути розроблено додаткову процедуру, яку можуть ініціювати Парламентська асамблея, Комітет міністрів, для реагування на порушення країною – членом РЄ статутних зобов'язань або недотримання стандартів. Водночас комітет підкреслив важливість своєчасної сплати внесків до Ради Європи усіма членами організації.

Як пише "Європейська правда", незважаючи на те, що в рішенні немає згадок про Російську Федерацію, рішення, ухвалені Комітетом міністрів РЄ, можуть відкрити шлях для повернення цієї країни до роботи в ПАРЄ.