"Уникнути колапсу". Кабмін посилив вимоги до українських туроператорів

Туроператорів зобов'язали повідомляти про затримки рейсів
Фото: pixabay.com

Напередодні нового туристичного сезону уряд України схвалив зміни до ліцензійних умов здійснення туроператорської діяльності.

22 травня Кабінет Міністрів України схвалив зміни до ліцензійних умов здійснення туроператорської діяльності, посиливши вимоги до компаній, що працюють у цій сфері. Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку.

"Туристичний сезон уже розпочався. Уряд має сьогодні завдання захистити українців від дій недобросовісних туристичних операторів, щоб уникнути туристичного колапсу, який виникав у попередні роки... Ми зобов'язуємо туроператорів мати постійне фінансове забезпечення перед туристами, а також працювати максимально відкрито у правовому полі", – підкреслив перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Згідно з ухваленими нормами, для отримання ліцензії туроператор зобов'язаний забезпечувати фінансову гарантію перед туристами. У разі виплат відшкодування туристам, туроператор має відновити суму фінансової гарантії банку або іншої кредитної установи наступного робочого дня.

Крім цього, туроператор, що надає послугу, пов'язану з перевезенням туристів, повинен буде за вісім годин і за дві години до запланованого рейсу перевірити інформацію про час його відправлення. У разі затримки рейсу більш ніж на чотири години туроператор має оприлюднити інформацію про це на своєму сайті, а також поінформувати електронною поштою орган ліцензування – Мінекономрозвитку.

Туроператори відтепер мають надавати на своєму сайті інформацію про агентів, із якими вони працюють: назву фізичної або юридичної особи, строк дії агентського договору, реквізити особи, що надала гарантію банку або іншої кредитної установи тощо.

Недотримання будь-якої із цих вимог може призвести до анулювання ліцензії туроператора, зазначили в міністерстві.

У червні – липні 2018 року українські туристи через збої в роботі туроператорів довго не могли вилетіти з аеропортів Албанії, Грузії, Єгипту, Тунісу, Туреччини та інших курортних країн.

14 липня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що уряд думає над посиленням відповідальності туристичних компаній. У вересні Мінекономрозвитку заявило про початок жорсткіших перевірок туроператорів.