Уряд РФ запропонував спростити порядок видавання дозволів на тимчасове проживання українцям

Російський уряд хоче спростити видавання дозволів на проживання 350 тис. українців
Фото: government.ru

Законопроектом, який уряд Росії вніс до Держдуми, пропонують видавати дозвіл на тимчасове проживання всім громадянам України, які дістали статус біженця або притулок у РФ.

7 травня уряд Росії вніс до Державної думи проект закону про спрощення порядку надання деяким категоріям іноземних громадян та осіб без громадянства дозволу на тимчасове проживання і посвідки на проживання. Про це повідомила прес-служба уряду.

Законопроектом, зокрема, пропонують видавати дозволи на тимчасове проживання окремим категоріям іноземців без урахування квот, затверджуваних урядом РФ.

Такі дозволи в разі ухвалення закону будуть видавати всім громадянам України, які дістали тимчасовий притулок на території РФ або статус біженця. Це дасть змогу легітимізувати статус приблизно 350 тис. українців, які одержали тимчасовий притулок, пише прес-служба Держдуми.

Як заявив голова комітету Держдуми з розвитку громадянського суспільства, громадських і релігійних об'єднань Сергій Гаврилов, багато людей, які приїжджають у Росію з України, хочуть не набути громадянства, а одержати безстрокову посвідку на проживання, нібито для того, щоб "мати шанс повернутися додому, коли в Україні відновиться демократія та система забезпечення прав людини".

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ, який спрощує набуття російського громадянства жителями окупованих бойовиками територій Донбасу. 29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області відкрили центр видавання російських паспортів жителям окупованих територій Луганської області України у спрощеному порядку. 30 квітня аналогічний паспортний центр, призначений для видавання російських паспортів у спрощеному порядку жителям окупованих районів Донецької області України, відкрили в Некліновському районі Ростовської області.

У Міністерстві закордонних справ України назвали указ "юридично нікчемним" і заявили, що він не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства. 8 травня уряд України визнав такі документи недійсними і заявив, що проситиме про такий крок інші країни.

4 травня новообраний президент України Володимир Зеленський заявив, що у нього є варіанти, як відреагувати на рішення Росії спростити видавання паспортів РФ жителям окупованих територій Донбасу.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 7 травня заявив, що Україна звернеться до ЄС та країн "Великої сімки" з проханням запровадити нові санкції проти РФ через рішення видавати паспорти жителям тимчасово окупованих територій України.

27 квітня Путін сказав, що набуття російського громадянства можуть спростити для всіх українців. 1 травня він підписав указ про введення спрощеного порядку набуття російського громадянства для певних категорій громадян України.

Міністерство закордонних справ України висунуло вимогу до Росії негайно скасувати цей указ.