В Адміністрації Президента не пояснили, за що він нагородив Герегу й Атрошенка

АП: Нагородні листи містять конфіденційну інформацію
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

28 червня президент Петро Порошенко нагородив орденами "За заслуги" нардепа Олександра Герегу, який у парламенті VII скликання входив до складу фракції Партії регіонів, та екс-нардепа від Партії регіонів, мера Чернігова Владислава Атрошенка, які голосували за "диктаторські закони" у січні 2016 року. В Адміністрації Президента заявили, що процедури відкликання нагород не передбачено.

В Адміністрації Президента (АП) не пояснили, за що саме глава держави Петро Порошенко нагородив орденом "За заслуги" нардепа Олександра Герегу, який у парламенті VII скликання входив до складу фракції Партії регіонів, екс-нардепа від Партії регіонів, мера Чернігова Владислава Атрошенка, які голосували за закони, ухвалені українським парламентом 16 січня 2014 року, повідомляє "Українська правда".

"Преамбула указу є загальною, у ній не конкретизуються заслуги (внесок) кожної нагородженої особи. Конкретні заслуги (внесок) зазначаються у нагородних листах, які надсилаються разом із поданням про нагородження", – повідомили в АП у відповідь на запит видання.

Згідно з інформацією АП, нагородні листи містять конфіденційну інформацію, тому не можуть бути передані третім особам.

Водночас в Адміністрації Президента уточнили, що подання про нагородження Гереги було внесене спікером Верховної Ради, а подання про нагородження Атрошенка – "Чернігівською обласною державною адміністрацією за письмової підтримки голови Асоціації міст України Віталія Кличка".

В АП також підкреслили, що всі подання було внесено відповідно до вимог Порядку представлення до нагородження та вручення державних нагород України від 19 лютого 2003 року. В Адміністрації Президента також уточнили, що процедури відкликання нагород не передбачено.

28 червня Порошенко нагородив орденами "За заслуги" Герегу й Атрошенка. Обидва вони були нардепами у Верховній Раді VII скликання. Згідно з даними руху "Чесно", обидва голосували за закони, які було ухвалено українським парламентом 16 січня 2014 року (відомі як "диктаторські закони").

На сайті Верховної Ради результати поіменного голосування за деякі із 12 законопроектів відсутні. Обидва вони точно голосували за такі законопроекти:

  • №3879 – закон про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальні закони про додаткові заходи захисту безпеки громадян;
  • №3587 – закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо заочного кримінального провадження);
  • №3893 – закон про внесення змін до закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань".

Атрошенко відкликав свій голос за законопроекти №3879 і №3587.

28 січня 2014 року голосуванням у Верховній Раді дев'ять із 12 законів про диктатуру було скасовано. Інші скасували після втечі екс-президента України Віктора Януковича.

127 осіб, які голосували за диктаторські закони, зареєстровано кандидатами в депутати на парламентських виборах у жовтні 2014 року. Із них до Ради пройшло 63.