В.о. директора ДБР: Коли ми пройшлися по теруправліннях, довідалися, що існує інститут "смотрящих", як при Януковичі

ДБР створили 2015 року
Фото: dbr.gov.ua

Люди з "міста "Приват" намагаються впливати на рішення Державного бюро розслідувань, заявив в.о. директора ДБР Олександр Соколов.

В областях України виявлено "смотрящих" за територіальними управліннями Державного бюро розслідувань (ДБР). Про це в.о. директора ДБР Олександр Соколов повідомив "Українській правді" в інтерв'ю, опублікованому 15 квітня.

"Коли ми пройшлися по теруправліннях, ми довідалися, що існує, тільки не смійтеся, інститут "смотрящих". Уявляєте? Як при [президентові-втікачеві Віктору] Януковичеві. Окремі адвокатські групи "делегували" своїх представників у конкурсні комісії та за квотним принципом призначали керівників, заступників", – сказав він.

За словами в.о. директора ДБР, схоже відбувалося "у багатьох, якщо не в усіх, територіальних управліннях".

"А потім, уявіть, проводили наради з цими людьми у своїх офісах, у кабінетах своїх ставили їм завдання: оцю [справу] відкриваємо, оцю закриваємо тощо. І коли ми відсторонили деяких людей від виконання повноважень за вчинення порушень, то у нас пішло, як я це зараз називаю, "ні дня без позову до Київського адміністративного суду". То я не можу виконувати обов'язки, то Раду громадського контролю заблокувати", – зазначив Соколов.

На запитання, що це за адвокатські групи, він відповів: "А ви подивіться, хто подає на нас постійно позови, і ви зрозумієте".

"Скажімо так, вони родом із міста "Приват". Не афілійовані з цією людиною, але з міста. І зараз ми "піддаємося конструктивній критиці" з боку цих людей саме через те, що вони намагаються і далі впливати на рішення, які приймаються у ДБР. Однак це неприпустимо. І моя позиція: співробітники ДБР повинні виконувати вказівки лише свого керівництва. Усі, хто зайшов по конкурсах у ДБР, – це була така змішана поліцейсько-прокурорська організація. І питання полягає в тому, що ніхто не поміняв підходи до роботи. А це має робити саме керівництво", – підкреслив Соколов.

Закон про Держбюро розслідувань Верховна Рада ухвалила 2 листопада 2015 року, він є частиною так званого пакета безвізових законів. У листопаді 2017 року було обрано керівництво ДБР. Директором Держбюро розслідувань став експрокурор Роман Труба на підставі рішення конкурсної комісії.

3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила в цілому з техніко-юридичними правками законопроєкт №2116 "Про внесення змін до закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо вдосконалення діяльності Державного бюро розслідувань", який передбачав зміну керівництва відомства після набуття законом чинності.

27 грудня президент України Володимир Зеленський звільнив Трубу і призначив тимчасовим виконувачем обов'язків директора відомства нардепку від "Слуги народу" Ірину Венедіктову. Після того як вона стала генеральним прокурором, виконувати обов'язки директора бюро почав Соколов.

У ДБР сім територіальних управлінь, їхні центри розташовані у Львові, Хмельницькому, Києві, Полтаві, Краматорську, Миколаєві та Мелітополі.