В Україні оголосили в розшук російського слідчого, який відкрив кримінальну справу проти Яценюка нібито за участь у Чеченській війні

У РФ Яценюка заочно заарештували за обвинуваченням у вбивствах військовослужбовців
Фото: Арсеній Яценюк / Facebook

У базу даних МВС України занесено співробітника Слідкому РФ Артура Найманова як особу, яка переховується від органів слідства. Найманов порушив кримінальну справу проти екс-прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, якого в Росії вважають бойовиком, що воював у 19941995 роках на боці чеченських сепаратистів.

В Україні оголошено в розшук співробітника Слідчого комітету Росії Артура Найманова, який відкрив кримінальну справу проти колишнього українського прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, котрий нібито брав участь у Чеченській війні 1994–1995 років. Інформацію про розшук росіянина опубліковано на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Зазначено, що співробітник Слідкому РФ переховується від українських правоохоронців із 27 березня 2019 року.

Служба безпеки України заочно висунула йому підозри за ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, а також поєднане зі штучним створенням доказів обвинувачення або іншою фальсифікацією) і ч. 2 ст. 375 (постановлення суддею завідомо неправосудного рішення) Кримінального кодексу України.

У вересні 2015 року глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін заявив, що, перебуваючи у складі української націоналістичної організації УНА-УНСО, Яценюк брав участь як мінімум у двох збройних сутичках на території Чечні у 1994-му і 1995 роках. Окрім того, він нібито брав участь у "тортурах і розстрілах полонених військовослужбовців російської армії" у Грозному в 1995 році.

27 березня 2017 року стало відомо, що суд Єсентуків заочно заарештував Яценюка. Політик подав позов проти Росії до Європейського суду з прав людини.

1 лютого 2019 року у Генеральній прокуратурі України повідомили, що склали підозру російському слідчому, що сфальсифікував матеріали, на підставі яких у Росії притягнули до кримінальної відповідальності Яценюка, голову партії "Братство" Дмитра Корчинського і позафракційного народного депутата Дмитра Яроша.